Het is al vijf jaar geleden dat de Engelse acteur Alan Rickman (foto Marie-Lan Nguyen via Wikipedia) is overleden aan alvlieskanker. Hij staat vooral bekend voor het vertolken van rollen als “de slechte”.

Alan Sidney Patrick Rickman werd geboren in de Londense wijk Hammersmith als zoon van een katholieke vader uit Ierland en een methodistische moeder uit Wales. Zijn vader stierf toen Rickman acht jaar oud was en daarna werd hij alleen door zijn moeder opgevoed.

Rickman werkte als grafisch ontwerper voordat hij begin jaren zeventig werd toegelaten tot de Royal Academy of Dramatic Art in Londen. Hij maakte in het bijzonder indruk met zijn interpretatie van de mannelijke hoofdrol in Les Liaisons Dangereuses, dat de Royal Shakespeare Company in 1985 op de planken bracht.

Het brede Britse publiek leerde hem in de jaren tachtig kennen als Mr. Slope in de BBC-serie Barchester Towers, maar buiten Engeland is hij vooral bekend van zijn filmrollen. Hij speelde in Britse films meestal in kostuumdrama’s, terwijl Hollywood hem doorgaans de rol van slechterik toebedeelde. Een voorbeeld van het eerste is zijn rol van de zachtaardige Kolonel Brandon in de Jane Austen-verfilming Sense and Sensibility (*) of die van de bezorgde vader in de rol van Antoine Richis in de Patrick Süskind-verfilming Perfume: The Story of a Murderer. Slechte personages speelde hij onder andere in Die Hard (Hans Gruber) en in Robin Hood: Prince of Thieves (Sheriff of Nottingham).

Rickman speelde tevens in komische films. Voorbeelden daarvan zijn Galaxy QuestDogma en Love Actually. Voor de verfilming van Douglas Adams‘ The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy sprak hij de stem in van Marvin the Paranoid Android.

Rickman was in 2007 te zien in Tim Burtons Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street. In deze film speelt hij de immorele en arrogante Judge Turpin en is hij dus weer terug bij het spelen van een gemeen en slecht karakter. Hij spreekt fout recht, verkracht, bespiedt en heeft een pornobibliotheek. Dit alles zingend.

In juli 2009 was hij weer te zien in de rol van Severus Sneep, in Harry Potter and the Half-Blood Prince. In juni 2010 waren de laatste draaidagen voor de verfilming van het het laatste Harry Potter-boek Harry Potter and the Deathly Hallows. In 2012 was hij te zien in de filmkomedie Gambit, samen met onder anderen Colin FirthCameron Diaz en Stanley Tucci. De regie van de film werd onder handen genomen door Michael Hoffman en het scenario werd volledig geschreven door Ethan Coen en Joel Coen. In 2013 was hij te zien in een groot aantal films. Onder andere in CBGB, waar Rickman een grote rol in speelde, aan de zijde van Harry Potter-collega Rupert Grint. Ook is hij te zien in A Promise, een romantisch oorlogsdrama dat zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Verder vertolkte hij de rol van Ronald Reagan in de dramafilm The Butler.

In 2013 regisseerde hij zijn tweede eigen film, A Little Chaos, en speelde daarin ook een grote rol met Kate WinsletMatthias Schoenaerts en Stanley Tucci. Zijn eerste film, The Winter Guest, regisseerde hij in 1997. Op 14 januari 2016 overleed hij op 69-jarige leeftijd in Londen. (Wikipedia)

(*) Emma Thompson recounted that, during the scene where Colonel Brandon approaches Elinor and Marianne on horseback, many takes were ruined by the horse’s flatulence. Eventually, they were forced to shoot the scene with the farting horse, and the rather loud reports were edited out of the soundtrack later.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.