De Amerikaanse cineast Nicholas Meyer viert vandaag zijn tachtigste verjaardag.

In 1983 draait Nicholas Meyer de opmerkelijke TV-film “The day after”. Opmerkelijk omdat hij een wereldwijd debat over kernwapens losmaakt, niet omdat hij zo goed zou zijn. Voor televisie was Meyer trouwens ook de scenarist van “The night that panicked America” over de paniek die Orson Welles veroorzaakte met zijn hoorspelversie van “The war of the worlds”. Geboren in New York als zoon van een psychoanalist, de arme jongen, draait hij op 13-jarige leeftijd een 8mm-versie van “De reis om de wereld in tachtig dagen”. Hij studeert zowel film als literatuur aan de universiteit van Iowa, maar het is toch als PR-mannetje dat hij in 1969 in de filmwereld terechtkomt en wel voor… “Love story”!
De oorspronkelijke scenarist van “Sommersby” had zijn sporen vooral verdiend in… de “Star Trek”-films, waarvan hij er een paar ook zelf heeft geregisseerd! “De Klingons hebben steeds symbool gestaan voor de Russen,” vertelt Nicholas Meyer als regisseur van de zesde film (“The undiscovered country”, 1992), aan Karel Van der Auwera van Het Laatste Nieuws. “De personages hebben trouwens steeds in meer of mindere mate een weerspiegeling gevormd van hedendaagse problemen en gebeurtenissen. Nu, met het ineenstorten van het Oostblok en al de veranderingen vandien heb ik de parallel doorgetrokken. Zodoende voelen de Enterprisers zich overbodig, net als de militairen die tijdens de koude oorlog de dienst uitmaakten.”
Verder is Meyer ook “gespecialiseerd” in het samenvoegen van bepaalde thema’s. Zo laat hij in de film “Time after time” (die hij ook zelf regisseerde) Jack The Ripper gebruik maken van “The time machine” van H.G.Wells en brengt hij in zijn roman “The Seven Per-Cent Solution” Sherlock Holmes en Sigmund Freud tesamen (verfilmd in 1974 door Herbert Ross met Alan Arkin en Robert Duvall, levert hem dit een oscar-nominatie op).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.