Vandaag is het veertig jaar geleden dat José De Cauwer, toen pas renner àf, in De Vlam kwam spreken over de moderne wielersport. In De Voorpost kondigde ik het gesprek, dat op een geïnteresseerd publiek kon rekenen, als volgt aan…

“José De Cauwer verdedigt vurig de wielersport” blokletterde Jan Segers enige jaren terug naar aanleiding van een debat dat de Culturele Centrale had georganiseerd rond de film “De dood van een sandwichman“. Inderdaad, de populaire beroepsrenner uit Temse liet zich die avond kennen als een wielerliefhebber in hart en nieren, die echter met een klaar oog en een snedige tong tegen zijn eigen sport aankeek.
1981 wordt echter een belangrijk jaar voor De Cauwer. Niet enkel zal hij heel binnenkort naar Sint-Niklaas verhuizen, vooral heeft hij de (toch wel harde) beslissing genomen de fiets aan de haak te hangen om als adjunct-sportdirecteur naast Fred De Bruyne de DAF-ploeg te gaan coachen, die dit jaar met Roger De Vlaeminck en José’s boezemvriend Hennie Kuiper als kopmannen uitpakt.
Het Frans Masereel Fonds Temse vond het dan ook vanzelfsprekend dat José op de drempel van zijn nieuwe loopbaan zijn inzichten over de moderne wielrennerij wat nader zou toelichten.
DAT ZAL GEBEUREN OP VRIJDAG 5 DECEMBER 1980 OM 20u IN DE VLAM, LEIE 47, 2690 TEMSE.
Wat is de functie van de extra-sportieve sponsors in de wielersport van de jaren tachtig? Wat met het overladen programma?Wat denkt José van een Ronde van de Wereld of andere hersenspinsels van de heren Lévitan en/of Leuillot? Wat met de “open” wedstrijden? Waarom wilde José geen kermiswedstrijden rijden? Wat is zijn visie op het seizoen ’81? Wat denkt hij van zijn ex-dorpsgenoot en ex-collega Jan Bogaert? Wat met de medische begeleiding van een renner? Doping? Combines? Neemt de wielersport in populariteit af? De rol van de media (pers, radio, televisie…)? Wat met het toekennen van een bestaansminimum aan beroepsrenners? Of werklozensteun? Ziekte- en invaliditeitsverzekering (denken we aan het drama Paul Jesson, die nu van liefdadigheid afhangt) ? Wat met het onderscheid amateurs/profs? Is het misschien beter met leeftijdscategorieën te werken? Evenzovele vragen die belangstellenden José voor de voeten kunnen werpen en waarop hij een persoonlijk en niets ontziend antwoord zal geven. Het debat wordt ingeleid door Ronny De Schepper, wielerjournalist bij De Rode Vaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.