Vandaag is het al tien jaar geleden dat de Amerikaanse acteur van Hongaarse afkomst, Tony Curtis, overleden is.

Tony Curtis, geboren in de Bronx, de arme wijk van New York, maakte zijn debuut in de filmwereld in 1949 na jaren ondergedompeld te zijn in het theater. Il avait été co-sélectionné pour l’Oscar du meilleur acteur pour son rôle dans “The Defiant Ones”, avec Sidney Poitier, en 1958. Il avait insisté pour que son partenaire noir soit également proposé pour l’Oscar, une rareté à l’époque, avant la fin de la ségrégation.

Datzelfde jaar was hij ook te zien in “The Vikings” van Richard Fleischer. As Tony Curtis killed Kirk Douglas in this film, it was agreed that Douglas would kill Curtis in Spartacus (1960). During the arduous, long shoot, Tony Curtis allegedly asked Jean Simmons, “Who do I have to fuck to get off this film?” Some versions of the interaction include Simmons shouting back, “When you find out, let me know.”

Twee jaar later speelde hij de zoon van Yul Brunner in “Taras Bulba” van Jack Lee Thompson. Curtis was only five years younger than Brynner in real life. Curtis is also a “college student”, at the age of 37, in this movie. Tony Curtis met 16 year old Austrian actress Christine Kaufmann on the set of this film and later married her.

83 Tony Curtis

Naast zijn komische rollen in onder andere “Goodbye Charlie” (1964) bewees Curtis dat hij met “The Boston Strangler” (1968) ook het zwaardere werk aankon. Maar dé rol van zijn leven is nog steeds die van travestiet Josephine uit “Some Like It Hot” (1958) van Billy Wilder. Op die manier komt hij ook ter sprake bij Marilyn Monroe, uiteraard vooral omwille van de fameuze uitspraak “kissing Marilyn Monroe was like kissing Hitler”, een uitspraak die hij op het einde van zijn leven heeft ingeslikt. Hij verklapt integendeel dat hij nog een verhouding heeft gehad met Marilyn vóór ze beiden beroemd waren…
En natuurlijk komt hij ook even ter sprake als ik het heb over zijn bekende dochter Jamie Lee Curtis, issue de son premier mariage en 1951 avec Janet Leigh – héroïne de la scène de la douche du “Psychose” d’Alfred Hitchcock. Maar vooral hoort hij thuis in het rijtje “verleidelijke verleiders” die op het witte doek zijn gepasseerd. Het voornaamste kenmerk van deze verleiders is – zoals ik al meteen in de eerste paragraaf weggeef – dat ze in het gewone leven meestal homoseksueel waren. Niet zo dus (bij mijn weten) Tony Curtis ook al loopt hij in zijn bekendste film voor de helft van de tijd als travestie rond en speelt hij ook in “Spartacus” een badscène die zo spannend en dubbel gelaagd was dat ze de afgewerkte film uiteindelijk niet haalde (maar wel de restauratie uit 1991). Integendeel, volgens Alcide, il avait reconnu que son addiction au sexe – plus d’un millier de conquêtes féminines revendiquées – avait ruiné sa vie de père de famille avec six enfants, étant marié six fois. Depuis 25 ans, Tony Curtis se consacrait surtout à la peinture. En 1995, il avait publié son autobiographie, “Tony Curtis”. Il est mort à l’âge de 85 ans d’une crise cardiaque dans sa maison de Henderson, dans la banlieue de Las Vegas.

Een gedachte over “Tony Curtis (1925-2010)

  1. Curtis was hoofdzakelijk heteroseksueel , gezien zijn 6 huwelijken, maar was in zijn beginjaren niet vies van de mannenliefde als het zijn carrière een duwtje in de rug kon geven. Wie bij filmagent Henry Wilson passeerde belandde gegarandeerd in diens bed en Curtis was er één van.

    Curtis was overigens ook “the King of Beefcake”. Was was Beefcake? Dat was Hollywoods nieuwe benaming voor mannelijk naakt (tot op de heup). Curtis was één van de negen “beefcakes”, die in zwembroek gefotografeerd werden en zeer populair waren bij de vrouwelijke bioscoopbezoekers. Hij was “hexy”, de combinatie van “he-man” en “sexy” !!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.