Het is vandaag 25 jaar geleden dat Ronnie White, één van de stichters van de soulgroep The Miracles, is overleden aan leukemie. Ronnie White staat op de foto als tweede van rechts, naast leadzanger William “Smokey” Robinson. De andere leden zijn uiterst links Pete Moore en daarnaast Bobby Rogers.

De bandleden leerden elkaar kennen in 1957 bij een auditie bij Berry Gordy. Hij regelde voor hen een platencontract bij End Records. In 1958 werd het door Gordy, Smokey Robinson en Billy Davis geschreven liedje “Got a Job” als single uitgebracht (*). Gordy richtte in 1959 de platenmaatschappij Motown op en kort daarna tekenden de Miracles er een contract.
In 1961 oogstten ze hun eerste grote succes met “Shop Around”. White en Robinson schreven samen het liedje “My guy”, dat in 1964 door Mary Wells werd vertolkt en de eerste nummer één-hit werd voor Motown. Datzelfde jaar schreven ze ook “My girl” voor The Temptations en ook dat nummer bereikte de nummer één-plaats. Het werd later o.m. ook door Otis Redding gecoverd.
De Miracles waren verder succesvol met de singles “You’ve Really Got a Hold on Me” (o.m. gecoverd door The Beatles), “Mickey’s Monkey” (1963) en “Ooh Baby Baby” (1964). In het begin van de jaren zestig ontdekte White Stevie Wonder, liet hem auditeren voor Gordy en speelde zo een belangrijke rol in het begin van diens carrière. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

(*) Wellicht waren de auteurs gewoon Robinson & Davis, maar verplichtte Gordy hen zijn naam erbij te vermelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.