Vandaag is het ook dertig jaar geleden dat Frans Maassen wint een halve rit won in Futuroscope die de Tour van dat jaar voor het grootste deel zal bepalen.

59 frans maassen

Een dag eerder had Thierry Marie in datzelfde Futuroscope de proloog gewonnen en in de namiddag zou er ook nog een ploegentijdrit volgen, die overigens zal worden gewonnen door de Panasonic-ploeg. Maar toch waren de evoluties in die ochtendrit van dien aard dat bij velen reeds een Roger Walkowiak-scenario opdoemde (de quasi onbekende renner die dankzij een vlucht die een “vrijgeleide” kreeg de Tour van 1956 zou winnen).
Nochtans waren de vier vluchters die op die voormiddag tien minuten voorsprong “kregen” van een ander kaliber dan Walkowiak.

52 claudio chiappucci

Frans Maassen won dus de rit, vóór Ronan Pensec, Claudio Chiappucci en Steve Bauer. Deze laatste nam de gele trui (niét als eerste Canadees, zoals zo vaak wordt gezegd, want dat was Alex Stieda, maar daarop kom ik later nog eens terug) en behield deze tot in Genève (9 juli). Daarna nam Ronan Pensec het van hem over voor twee dagen (Frans Maassen was toen al lang uit de voorste gelederen van het klassement verdwenen), maar in Villard-de-Lans (12 juli) kwam het geel in het bezit van Claudio Chiappucci en deze ontpopte zich van een verdienstelijke knecht (en een minder verdienstelijke veldrijder) plotseling tot iemand die wel degelijk een berg kon beklimmen. Hij zou de gele trui uiteindelijk tot twee dagen voor het einde behouden en dan nog was het enkel Greg LeMond die hem van de eindoverwinning kon houden met 2’16”.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.