Vandaag is het 55 jaar geleden dat Rik Van Looy tweemaal als eerste boven komt op een col in de Ronde van Frankrijk maar medevluchter Guido Reybrouck wint de rit van Bagnères-de-Bigorre naar Aix-les-Thermes.

39 rik van looy

Dat jaar is de Tour heel vroeg begonnen om te kunnen eindigen op 14 juli, de Franse nationale feestdag, daarom zitten we op dit moment reeds volop in de bergen, terwijl dit jaar de Tour nog moet van start gaan!
Deze rit situeert zich in de oorlog tussen sportbestuurder Lomme Driessens en zijn vroegere kopman Rik Van Looy. Guido Reybrouck moest van Driessens steeds op het wiel van Van Looy rijden om hem dan in de sprint te kloppen. Alzo geschiedde in Parijs-Tours 1964 en in twee ritten in de Ronde van Frankrijk 1965, waaronder deze bergrit, waarbij Van Looy ontsnapt was in de afdaling, want volgens Lomme is hij de rapste daler die er ooit is geweest.
Reybrouck vertelde daar achteraf wel bewonderenswaardig eerlijk over. Zo vernemen we b.v. dat Van Looy hem in die bergrit te drinken gaf, ook al wilde Reybrouck dus niet op kop komen!

49 guido reybrouck

Een andere anekdote in dit verband is dat Lomme in de Ronde van Frankrijk 1965 een deal afsloot met de ploeg van Jacques Anquetil (die evenwel zelf niet meereed dat jaar). Hij verdedigde toen immers de groene trui van Guido Reybrouck en samen zouden ze de koers trachten gesloten te houden, opdat Reybrouck dan in massasprinten aan bod zou kunnen komen. Toen de renners na afloop hun aandeel in deze overeenkomst ontvingen, bleek hun zakje meer geld te bevatten dan afgesproken. Lomme had met de goedgelovige Raymond Poulidor immers net dezelfde deal afgesproken! Zonder medeweten van zijn renners had hij tegen Poupou immers gezegd dat zijn ploeg voor hém de koers gesloten zou houden. Dat was zo’n 200.000fr (in die tijd toch een behoorlijke som) die hij dus zo in zijn zakken had kunnen laten verdwijnen, maar nee hoor, zo was Lomme niet. Het enige wat voor hem telde dat waren “zijn coureurs”, zoals hij ze altijd noemde…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.