Fons Mariën las Eindelijk vrij van Asia Bibi en Anne-Isabelle Tollet.

Dit boek vertelt het verhaal van Asia Bibi, de christenvrouw die in 2009 in Pakistan beschuldigd werd van godslastering en meer dan negen jaar in gevangenschap leefde als gevolg hiervan. Asia Bibi is een eenvoudige boerenvrouw die in Pakistan leefde in een klein dorp en analfabeet is. Daarom is het belangrijk te weten dat dit haar verhaal is zoals ze dat verteld heeft aan Anne-Isabelle Tollet, een Franse journaliste die lang correspondente was in Pakistan en die zich het lot van Asia Bibi heeft aangetrokken.

Het verhaal begint in 2009 wanneer Asia Bibi op het land werkt samen met enkele islamitische dorpsvrouwen. Op een bepaald moment drinkt Asia Bibi water van een put in een beker waarop de islamitische vrouwen haar toespreken dat deze bron (beker?) nu onrein is omdat een christen ervan gedronken heeft. Er ontspint zich een discussie. Enkele dagen later wordt Asia Bibi door de dorpsvrouwen (waarmee ze al een beetje in onmin leefde) beschuldigd van godslastering, door de politie opgepakt en in de gevangenis gegooid. Het duurt een jaar voor ze voor de rechtbank komt, die haar tot de dood door ophanging veroordeelt. Asia Bibi pleit wel onschuldig en ze benadrukt dat ze moslims respecteert. Pakistan kent een strenge wet op godslastering, ook moslims worden soms valselijk beschuldigd van godslastering wanneer iemand op laffe wijze een rekening wil vereffenen.

Het vonnis wordt niet direct uitgevoerd. De gouverneur van de provincie Punjab, Salman Taseer, komt haar opzoeken in de gevangenis en organiseert een gezamenlijke persconferentie waarop ze haar onschuld kan uiten. Korte tijd later wordt deze gouverneur door zijn eigen lijfwacht doodgeschoten als vergelding voor zijn inzet voor een christen. De fanatieke moslims, verenigd in een partij, roepen deze lijfwacht uit tot nationale held en blijven hem steunen, ook na zijn veroordeling en ophanging.

Dat de ophanging van Asia Bibi uitblijft heeft te maken met politieke tegenstellingen binnen Pakistan (gematigden vs. islamisten) en vooral met internationale druk, waarbij de journaliste Anne-Isabelle Tollet een belangrijke rol speelt in de bewustmaking rond deze zaak. Ook binnen Pakistan zijn er gematigde krachten, die de wet op de godslastering zouden willen afschaffen of herzien. Een tweede proces, in 2014 in beroep, bevestigde de eerdere uitspraak.

Asia Bibi zal nog jaren in de gevangenis verblijven, met de dreiging van een doodsvonnis als zwaard van Damocles boven haar hoofd. Zij krijg ook wel steun, die zich concreet vertaalt in een goede advocaat, die erin slaagt de zaak aanhangig te maken bij het Hooggerechtshof. In 2018 wordt ze uiteindelijk door dit gerechtshof vrijgesproken, waarop ze de gevangenis mag verlaten. Met haar man wordt ze in op een geheime plaats de facto opgesloten. In Pakistan kunnen ze niet meer in het openbaar verschijnen gezien de dreiging van een lynchpartij door fanatieke moslims die haar dood blijven eisen. Het zal nog vele maanden duren voor ze effectief naar het veilige Canada kunnen vertrekken, waar hun twee dochters zich al bevinden.

Er wordt ook nog veel over haar lot in de gevangenis verhaald, en ook over haar gezin en over de internationale steun. Asia Bibi is diep gelovig en meer dan eens zijn er passages waarin ze tot god of Jezus bidt. Stilistisch is dit boek geen hoogvlieger en qua diepgang over geloofskwesties of maatschappelijke beschouwingen zijn hier veel tekorten. Maar dit is in de eerste plaats een levensverhaal dat tekenend is voor de ‘christofobie’ die in moslimlanden bestaat en vooral door islamisten wordt gevoed.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.