Johny Voners is gisteren op 74-jarige leeftijd bezweken aan huidkanker vlak voor opnames nieuw seizoen ‘F.C. De Kampioenen’. Hij was immers vooral bekend als Xavier Waterslaeghers uit deze sitcom, een rol die hij bijna 30 jaar vertolkte. Zelf zal ik hem vooral herinneren als Thierry Devucht uit een andere VRT-productie, ‘De Collega’s’ (zie bovenstaande foto).

Johny Voners werd op 26 augustus 1945 geboren in Tienen als Johny Hoebrechts. In 1960 trad hij als 15-jarige knaap reeds op in de variété. Hij werkte in 1965 mee aan de Nederlandse les in feuilletonvorm op de toenmalige RTBF en behaalde de eerste prijs conservatorium. Samen met leraar Nand Buyl was hij een jaar later te zien in de jeugdserie “Axel Nort”.

Uit een allereerste huwelijk heeft Johny een dochter, Els Hoebrechts (1971). Zij is redacteur en kinderboekenauteur. Van 1973 tot 2006 was hij getrouwd met collega-actrice Janine Bischops en het koppel had een goede band met een ander showbiz-koppel Nicole & Hugo. Samen brachten ze o.a. een hilarische versie van “Cocktails for two”.

In de zomer van 2006 gingen Bischops en Voners uit elkaar, in een zaak die veel aandacht kreeg in de populaire kranten en tijdschriften. Hun huwelijk bleef kinderloos. Op 15 december 2012 trouwde Voners met een nieuwe vriendin.

Naast acteren bouwde Voners sinds 2000 ook een zangcarrière uit. Zo toerde hij enkele jaren rond met Aznavoners, waarin hij liedjes van Charles Aznavour ten gehore brengt. Ook met andere Franse chansons, zoals o.a. van Joe Dassin, trad hij op. Hij maakte eveneens deel uit van de Antwerpse coverband De Grungblavers, waarbij een tiental BA’s (Bekende Antwerpenaren) bekende en gekende liedjes coveren in het Antwerps. In 2014 heeft Voners alle zangactiviteiten stopgezet. [Wikipedia]

Een gedachte over “Johny Voners (1945-2020)

  1. Een goeie jeugdvriend. We zaten samen in de Provinciale Normaalschool van Tienen. Lange tijd, elke keer ik hem zag op TV, dacht ik, neem contact op. En zoals zo dikwijls, het moment gaat voorbij. Nu voel ik diepe treurnis. Een merkwaardige vriend is weg. Voorbij de herinneringen aan onze puberse jeugd met onze fantasieën, en vooral zijn toneelstukjes, zijn prachtige hypnosesessies waar ons verstand niet kon volgen, zijn humor en acrobatische performances. Den John, de gespierde altijd vriend van iedereen. Samen met onze bende stiekem onze eerste sigaret roken in de ‘barak’. Hoewel ik denk dat smoren niet aan hem besteed was. Altijd overal discussies tussen opponenten bijleggen, dat was zijn boodschap. Iedereen vriend. Vijandschap bestond niet. Alleen bestond zijn vriendelijke en ontwapenende brede lach. Al die jaren heb ik mijn vriendschapsboodschap, mijn jeugdherinnering niet verzonden. Vergeten te zeggen hoezeer dat ik hem altijd bewonderd heb. Onnodige bescheidenheid. Nooit en nimmer weer zeggen: ik heb je al die jaren gemist. Het waren mooie tijden: weet je nog.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.