Vandaag is het al tachtig jaar geleden dat “Pinocchio”, de tweede langspeeltekenfilm van Walt Disney (na “Sneeuwwitje”), in première is gegaan.

Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek van Carlo Collodi uit 1883, maar het verhaal voor de film onderging een groot aantal wijzigingen tijdens de productie. Aanvankelijk bevatte het scenario veel meer personages en gebeurtenissen uit het originele verhaal van Carlo Collodi. Disney was echter ontevreden over deze versie van het scenario en liet het project halverwege de productie stilleggen om alles te herschrijven.

Disney liet tevens de personages opnieuw ontwerpen. Oorspronkelijk zou Pinokkio (*) qua gedrag veel meer lijken op de sarcastische pop uit Collodi’s verhaal en had zijn uiterlijk meer weg van dat van een marionet. Disney vreesde dat niemand een dergelijk personage sympathiek zou vinden als protagonist. Dus liet hij het personage zo aanpassen dat hij vanaf het begin al meer leek op een echt mens, en qua gedrag een stuk sympathieker overkwam. Alleen Pinokkio’s armen en benen lijken in de uiteindelijke versie nog duidelijk op die van een marionet.

De film kreeg betere kritieken dan zijn voorganger, Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Pinocchio kreeg twee Academy Awards: voor beste muziek (diverse componisten) en voor beste originele lied (“When you wish upon a star”). Pinocchio werd bij de originele uitgave in 1940 een groot succes in Amerika, en bracht daar 39 miljoen dollar op. Vanwege de Tweede Wereldoorlog kon Disney de film echter niet datzelfde jaar ook uitbrengen in Europa en Azië. Hierdoor kwam het grote succes van de film pas laat op gang. In juni 2008 werd de film door het American Film Institute erkend als de op een na beste animatiefilm, net achter zijn voorganger. (Wikipedia)

(*) De naam van de film is Pinocchio, zoals dat ook bij Carlo Collodi het geval is, maar voor het personage gebruikt Wikipedia de Nederlandse schrijfwijze Pinokkio. Ik sluit me daarbij aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.