Witness is een Amerikaanse speelfilm uit 1985, geregisseerd door de Australische filmregisseur Peter Weir. De hoofdrollen worden gespeeld door Harrison FordLukas HaasKelly McGillis en Alexander Godunov.

Dit was de eerste Amerikaanse film van Weir, die daarvoor al twee Australische successen had behaald (Picnic at Hanging Rock in 1975 en Gallipoli in 1981). De film, die zich hoofdzakelijk afspeelt in een amish-gemeenschap, werd grotendeels op locatie opgenomen in Lancaster County. As realistic as the actors playing background roles as Amish people are, no actual Amish were in the film because they do not (as correctly stated in the movie) like to be photographed. Although the film was made with advice from experts on the Amish community, some members of the community were critical, feeling the portrayal was not entirely accurate. The National Committee for Amish Religious Freedom called for a boycott of the film, citing fears that these communities were “overrun by tourists” because of its popularity. They worried that “the crowding, souvenir-hunting, photography, and trespassing on Amish properties would increase as a result.” When the film was finished, then-Pennsylvania governor Dick Thornburg promised not to promote the Amish film communities as future film sites.

“Witness” werd acht keer voor een Oscar genomineerd. Twee werden toegekend: één voor het beste originele scenario (*) en één voor beste montage (Thom Noble). De overige zes nominaties waren voor: beste mannelijke hoofdrol, beste regie, beste film (Edward S. Feldman), beste art direction (Stan Jolley en John H. Anderson), beste cinematografie (John Seale) en beste originele muziek (Maurice Jarre).

In “Witness” vraagt Rachel (Kelly McGillis) op een bepaald moment: “You know carpentry?” And he replies with sort of a smile on his face: “A bit…” Remember that Harrison Ford was a carpenter before he became an actor. Brazilian musician Sergio Mendes had his studio built by Harrison Ford, whose talents as a carpenter have been depicted in the barn construction scene.

The song for the “serenade” scene, “Wonderful World” by Sam Cooke, was selected by Harrison Ford himself. Peter Weir said that since Ford had to sing and dance to it, he should be able to choose which song he wanted to use for that scene. However, the version of the song heard in the film is not Sam Cooke’s original, but is rather performed by Cooke sound-alike Greg Chapman.

Although he once again plays a heroic man with a gun, this was the first starring role that broke Harrison Ford away from the science fiction and fantasy genres that made him famous, and gave him his first and only Academy Award nomination for Best Actor. The studios weren’t keen on the production initially, because they thought it was too rural. Even when Harrison Ford agreed to star in it, despite the signing of a major name, they still weren’t interested in it. However, it became the number two film at the box office that year behind the enormous hit Beverly Hills Cop.

Harrison Ford and Peter Weir developed such a good working relationship that Ford immediately signed on to star in Weir’s next project The Mosquito Coast.

Nog een paar wistjedatjes:

Voor Kelly McGillis (Rachel) was het haar eerste film. Peter Weir en Harrison Ford hadden haar opgemerkt als dienster in een coffeeshop in Greenwich Village. De fameuze scène waarin John Book (Harrison Ford) zegt: “Honey, that’s great coffee,” shocking Rachel by seeming to refer to her as “honey” is dus enerzijds een allusie hierop, maar when he explains that this was a joke, with the line being from some commercial, dan blijkt dat toch ook op hemzelf betrekking te hebben. Immers, when Ford was commenting on the early days of his career, he said: “I started by chasing a Folgers commercial. But I just somehow couldn’t manage to say, ‘Honey, that’s a great cup of coffee'”.

Kelly McGillis zou uiteindelijk geen briljante carrière uitbouwen. Wat wel opmerkelijk is: tien jaar later zou ze in de film “North” opnieuw een Amish vrouw vertolken en haar man daarbij is… Alexander Godunov, haar aanbidder in “Witness”, jawel!

Ook Lukas Haas (de kleine Samuel) is later wel degelijk acteur geworden, maar eveneens zonder potten te breken. Zijn echte moeder had ook een klein rolletje als een van de Amish-vrouwen om op die manier hem een beetje in het oog te kunnen houden.

En tenslotte was het ook de eerste film van Viggo Mortensen die wél een fantastische carrière zou uitbouwen. Maar hij heeft dan weer een onbetekenend rolletje in “Witness”. Hij is wel te zien in de iconische foto aan tafel, waarbij hij tussen de twee liefdesrivalen zit.

Ronny De Schepper

(*) The story for Witness was originally a plot outline for the television series Gunsmoke (1955). William Kelley and Earl W. Wallace had both been writers on Gunsmoke, and their original story had Marshall Dillon traveling to an Amish farm looking for a witness to a murder.

Een gedachte over “35 jaar geleden: première van "Witness"

  1. Hieraan moest ik ook denken toen ik nog eens naar “Witness” zat te kijken. De vrouwen allemaal met een hoofdkapje en allemaal aan het werk in de keuken, terwijl de mannen het “echte” werk voor hun rekening namen.
    En hoe Rachel (Kelly McGillis) dat kapje dan aflegt om aan John Book (Harrison Ford) te tonen dat ze van hem houdt…
    Maar ook hoe ze hem uiteindelijk toch niet volgt naar de “westerse” wereld en hoe dan haar aanbidder als laatste beeld van de film de vertrekkende John Book groet en zijn schreden verder richt naar Rachel…
    Ik weet het: het is ergens belachelijk om de kleine groep Amish te vergelijken met de wereldgodsdienst van de islam, maar toch: het principe is helemaal hetzelfde…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.