De Vlaamse actrice Chris Thys viert vandaag haar 65ste verjaardag.

Christiane Thys werd geboren in Zonhoven en was jarenlang verbonden aan het NTG, waarin ik haar ontelbare keren (en meestal met veel genoegen) aan het werk heb gezien. In 2004 keerde ze nog eens terug voor “Elektra” (bovenstaande foto), wat ik helaas heb gemist.
Van 1994 tot 2005 was ze verbonden met de Koninklijke Vlaamse Schouwburg te Brussel. Ze stond elk seizoen wel met een paar producties op de planken, waaronder Oom Wanja van Anton Tsjechov, MacBeth van William Shakespeare en Het leven en de werken van Leopold II van Hugo Claus. Met De Tijd speelde ze onder andere in Vier zusters. Ze vertolkte één van de drie monologen van Betty Mellaerts in Nachtzusters bij ’t Arsenaal. In 2009 speelde ze in De Rafaëls van theatermakershuis de Queeste en in Ik zou mijn dagen moeten inleggen en suikeren als fruit. Voor het Zeeland Nazomerfestival speelde ze onder meer in “Phaedra”, “Zittend meisje” en “Misantroop” en regisseerde ze “Kwartet” en “Beeldbeschrijving”. In 2013-2014 speelt ze de voedster in “Roméo et Juliette (Shakespeare/Beaunesne)” van Yves Beaunesne, in alternatie met Els Olaerts en Lady Capulet in alternatie met Bien De Moor.
Haar bekendste televisierol is die van Doris Roosmael, de ex-vrouw van Witse uit de gelijknamige serie. Ze speelde verder gastrollen in Heterdaad, Windkracht 10, Recht op Recht, De perfecte moord, De Wet volgens Milo, Stille Waters, Aspe, Flikken, Spoed, Goesting, De Vijfhoek en Crème de la Crème.
Chris Thys werkt als regisseur ook graag samen met amateurgezelschappen en gaf lange tijd les als dramadocente.
Ze is de zus van de actrice Leah Thys, vooral bekend als ‘Madame’ Marianne Bastiaens uit Thuis. In 2008 mocht ze even weer terug naar Thuis om terug de zus van Marianne te spelen. Wim De Craene schreef het liedje “Rozanne” voor haar. (Wikipedia)
82 chris thys

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.