Vandaag is het 405 jaar geleden dat de Hongaarse gravin Báthory Erzsébet is overleden. Ze woonde in Trencin in het huidige Slovakije. Er bestaan schilderijen van haar, maar de gelijkenis daarvan staat niet vast, zodat ik normaal gesproken de voorkeur zou geven aan haar incarnatie door Paloma Picasso (dochter van, jawel) in de film “Contes immoraux” van de Poolse cineast Walerian Borowczyk, maar ja, dan word ik alweer een tijdlang van Facebook verbannen…

72 paloma picasso

Elisabeth Báthory (laten we gemakshalve toch maar de westerse schrijfwijze gebruiken) is de bekendste seriemoordenaar in de Oost-Europese geschiedenis en staat in het Guinness Book of Records als moordenares met de meeste doden op haar naam, maar dat verklaart natuurlijk nog niet waarom Paloma Picasso in hare pure gestalte geeft aan haar. Dat heeft te maken met het feit dat ze jonge meisjes van boerenfamilies (foto) liet oppakken en vermoorden, om vervolgens in hun bloed te baden.
Deze praktijken zouden daarop tussen de 600 en 700 boerenmeisjes en dienstmeiden het leven hebben gekost. Pas toen de gravin ook adellijke meisjes voor haar doeleinden om zeep begon te helpen, werd er ingegrepen. Ze werd opgepakt in december 1610. Haar helpers werden gedood en Báthory zelf opgesloten in een kamer zonder ramen, met alleen een spleet voor lucht, eten en drinken. Vier jaar later overleed ze daar.

56 walerian borowczyk

Deze gruwelijke feiten zouden nochtans voortgekomen zijn uit een banaliteit: toen een dienstmeid tijdens het kammen iets te hard aan Báthory’s haren trok, gaf de gravin haar een klap die het meisje deed bloeden. Haar handen zaten onder het bloed, glommen en zagen er in de ogen van de gravin jonger uit. Báthory zou op dat moment de woorden “bloed is de eeuwige jeugd” hebben uitgesproken.

58 contes immoraux

Nu, anderzijds waren deze moorden niet haar eerste misdaad, verre van. Op haar vijftiende was ze getrouwd met graaf Ferenc Nadasdy. Als militair was hij weinig thuis en de jonge gravin verveelde zich. Daarom liet ze boeren oppakken en martelen tot de dood erop volgde. Van haar man zou Báthory de fijne kneepjes van het martelvak hebben geleerd. Een andere “verklaring” zou zijn dat ze op elfjarige leeftijd verkracht werd door haar toen achttienjarige neef, waardoor ze waangedachtes zou hebben gekregen…

Naast Borowczyk waren er nog andere regisseurs die hun interpretatie van dit verhaal hebben in beeld gebracht. Zo was Anna Friel het hoofdpersonage van “Bathory”, een film van Juraj Jakubisko uit 2008. Julie Delpy speelde de rol in haar eigen film “The countess” uit 2009. Zij is de enige die Bathory positief benadert. Volgens haar zijn de moorden alleen maar verzinsels en is ze het slachtoffer van een complot tegen haar. Haar machtige positie als protestantse vrouw zou een doorn in het oog van de katholieke machthebbers en van de mannelijke adel in Oost-Europa geweest zijn en de goedgelovigheid van de bevolking zou in dat geval tegen haar gebruikt zijn.

Delphine Seyrig vertolkt haar rol dan weer in “Les lèvres rouges” of “Daughters of darkness” van “onze eigen” Harry Kümel uit 1971; hierin is Bathory een vampier, net als in “Countess Dracula” van de Hammer Studios uit datzelfde jaar, hier wordt de rol gespeeld door Ingrid Pitt. Zeker met deze laatste film zitten we al bij de zogenaamde B-films en hiervan zijn er nog wel een paar die zich op dit gegeven hebben gebaseerd. De voornaamste zijn “Hostel 2” en “Metamorphosis”, allebei uit 2007. Natuurlijk zijn er ook een heleboel heavy metal groepen die zich op Bathory hebben gebaseerd. Hiervoor verwijs ik naar Wikipedia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.