Vandaag is het 55 jaar geleden dat Ward Sels (foto) een tourrit won in Brive-la-Gaillarde. Niet dat Ward daar veel plezier aan heeft beleefd. Even voordien was een bevoorradingscamion van de gendarmerie immers uit de bocht gegaan bij de passage in Port-de-Couze. Het vehikel kwam in het publiek terecht en dook in de Dordogne. Tientallen mensen werden meegesleurd. Acht van hen overleden ter plekke, onder wie drie kinderen. Nog drie anderen bezweken later aan hun verwondingen.

Een half uurtje later passeerde het peloton op die plek. Koersdirecteur Jacques Goddet neutraliseerde de wedstrijd gedurende enkele kilometers, maar gaf dan het sein dat er opnieuw gekoerst mocht worden. Toen een toeschouwer, zich niet bewust van het drama dat de coureurs onder ogen hadden gekregen, hen toeriep dat de luiaards maar eens vaart moesten maken sprong de Noord-Fransman Pierre Everaert van zijn fiets om met de vuisten een einde te maken aan de scheldpartij. Toen een compacte groep afstormde op de streep, waren er veel nog altijd niet met hun gedachten bij. Het kwam tot een massale val op honderd meter van het spandoek. Ward Sels ontweek de chaos en won zijn vierde etappe. Hij was toen amper 22 jaar.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.