Vandaag is het al 35 jaar geleden dat de Gentse wielrenner Oscar Daemers is overleden. Meer dan als wielrenner is hij bekend geworden als jarenlange directeur van het Kuipke.

Oscar Daemers was prof van 1925 tot en met 1928, nadat hij in 1924 Belgisch kampioen snelheid was geworden bij de onafhankelijken. Hij reed al die jaren als individueel, wat niet echt te verwonderen is, aangezien hij bijna uitsluitend op de wielerbaan actief was en dan nog zonder opvallende successen. De Wielersite vermeldt een derde plaats in het BK snelheid bij de profs in 1925, een tweede plaats in de Gentse Zesdaagse in 1927 (met Albert Maes) en eveneens een tweede plaats in de Zesdaagse van St.-Etienne in 1928 (met Kamiel De Clercq). Uit een Gentse publicatie weet ik ook nog dat Daemers in Leipzig, “het toenmalige Oost-Duitsland”, ging rijden, terwijl aan de carrière van Daemers door een zware val nochtans reeds een einde was gekomen in 1928, dus lang vóór het ontstaan van de DDR.
Daarna werd Oscar Daemers de uitbater van dancing De Koornbloem in de Ekkergemstraat, waar nu het lokaal van Sport Na Arbeid is gevestigd, de wielertoeristenclub waarvan ik nog deel heb uitgemaakt. Daarna, van 1941 tot 1976, ging Oscar Daemers in het Casino wonen, omdat hij door het stadsbestuur was aangesteld als directeur van het daar aanpalende Sportpaleis. Vooraf werd vanaf 1922 telkenjare een mobiele piste in de grote hal van het Floraliapaleis opgesteld, maar daar was het zo koud dat het ook “de zesdaagse van Siberië” werd genoemd. In 1927 werd dan het “Kuipke” aangelegd, zijnde een vaste piste van 160m. gebouwd met het hout van de piste van Kortrijk, in een kleinere hal, waar het wel gezellig warm was. Een beetje té warm soms, zoals bij de brand van 1962. De heropening kwam er pas in november 1965.
Opvallend is ook dat Daemers in 1964 een aanbod van één miljoen frank van de Indische regering naast zich neer zou hebben gelegd om de Indische renners klaar te stomen voor de Olympische Spelen van Tokio. Daemers weigerde dit omdat Indië niets voorstelt op wielergebied en dat is natuurlijk waar, maar desondanks, telde Indië in die tijd nogal wat beroepsrenners, die in die jaren trouwens de beginronden van elk wereldkampioenschap zouden opfleuren.
Tot slot nog dit: zijn halfzus Mimi Daemers was een operazangeres…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.