Het is vandaag al 25 jaar geleden dat de Roemeens-Franse auteur Eugène Ionesco is overleden.

In de jaren vijftig was Eugène Ionesco misschien een “must”, maar – zoals we al schreven (*) – in 1985 is hij toch reeds lichtelijk passé. Eugene Ionesco, samen met Samuel Beckett de vaandeldrager van het zogenaamd absurd theater (wat dan ook het enige is dat ze gemeen hebben), werd in 1912 geboren in Roemenië. Als kind van een Franse moeder woonde hij tot zijn dertiende in Frankrijk, keerde vervolgens terug naar Roemenië waar hij studeerde en Frans onderwees. In 1938 keerde hij met een studiebeurs definitief naar Parijs terug. Daar bereidde hij een proefschrift voor met als thema de dood in de moderne poëzie. In 1949 verscheen zijn eerste toneelstuk De kale zangeres. Daarna volgden De les en De stoelen. In 1954 brak hij door met Amédée. Midden de jaren tachtig had hij al meer dan dertig stukken en eenakters geschreven, waaronder de allerbekendste Rhinocéros, Jeux de massacre, Ce formidable bordel, Honger en dorst, Macbett en Slachtoffers van de plicht. Zijn bekendste stuk, De Koning sterft, dat oorspronkelijk De ceremonie heette, werd in 1962 gecreëerd te Parijs; in 1963 bracht het Théätre de Poche in Brussel de Belgische creatie. Na de dood van Eugene Ionesco waren er meer problemen om zijn stukken opgevoerd te krijgen. Zo heeft hij laten vastleggen dat zijn stukken niet in het “nieuwe” Roemenië mogen worden gespeeld.

(*) Dat is nu al de tweede keer dat ik deze referentie tegenkom, zonder het betreffende artikel te kunnen terugvinden! Ik heb de Antwerpse stukken overigens niet gezien, dus kan ik ook de auteur niet zijn. Maar wie dan wel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.