Vandaag is het 105 jaar geleden dat de Tunesische wielrenner Ali Neffati aan de start stond van de Ronde van Frankrijk. Hij was daarmee de eerste Afrikaanse deelnemer en tevens de jongste aller tijden.

In 1913 en 1914 zou hij nationaal kampioen op de piste worden in zowat alle toen bestaande disciplines (sprint, achtervolging, halve fond). Maar net zoals in het geval van de Luxemburger Lull Gillen vele jaren later kan men zich afvragen of er überhaupt wel tegenstanders waren. Ze zijn alleszins niet op de uitslagen van de Wielersite terug te vinden.
Wilfried Journée schrijft op die site over hem: “Hij was de jongste deelnemer ooit aan de Tour de France (1913/opgave in rit 4), alsook de eerste Afrikaanse deelnemer, en hij reed met een eigenaardig hoofddeksel (een fez). Na de oorlog 14/18 draaide hij mee in de zesdaagsen van Parijs (21/22/23/24) en zelfs in deze van New-York (1924). Was nadien bediende-bode in dienst van Henri Desgrange en van de krant l’Equipe. Hij verloor het leven toen hij tijdens zijn werkuren door een tram werd aangereden.”
In 1919 was hij overwinnaar van de Omloop van het Zuiden (wat later de Midi Libre zou worden) en werd hij tweede in de Ronde van Tarragona in Spanje. In deze laatste ronde reed hij voor de Spaanse ploeg I.V.E.-Soly. In 1922 zou hij ook nog eens een jaartje voor Bianchi rijden (zonder opmerkelijk resultaat) en dat waren dan de enige keren dat hij een sponsorcontract in de wacht kon slepen.

2 gedachtes over “Ali Neffati (1895-1974)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.