Het is vandaag 120 jaar geleden dat de Gentse volkszanger Karel Waeri met als bijnaam “den Gentschen Béranger” is overleden.

Hij werd geboren in de Gentse Veerstraat als zoon van een weversechtpaar.
In 1868 huwde Karel Waeri met de muzikaal begaafde Sidonie De Meyer. Ze vergezelde haar man vaak op tournee, ze kon meezingen en begeleidde hem met de gitaar. Samen hadden ze zes kinderen die later studeerden aan het conservatorium. Wat hij betaalde met zijn inkomsten uit zijn optredens, die ruimschoots het inkomen van een arbeider overschreed.
Waeri zong politiek geëngageerde liederen, waarin hij de schrijnende armoede van de arbeiders in Gent aanklaagde, maar ook ontspannende liedjes. Hij was ook berucht om zijn “vetjes”, komisch en erotisch dubbelzinnige liedjes die later op de avond werden gezongen. Hij stierf op 15 maart 1898 in zijn huis aan de Veerstraat, in de straat waar hij ook was geboren. Een paar dagen voordien was hij door katholieke studenten in elkaar getimmerd toen hij van zijn laatste optreden naar huis terugkeerde.
Op het Sint-Jacobsplein te Gent kan men het standbeeld ter ere van Karel Waeri vinden. In het beeld zitten de thema’s van zijn liedjes verwerkt: (slaven)arbeid, bloedbanden, verbondenheid… Het beeld, dat eigenlijk meer een zuil is, heet Den Gentschen Béranger en werd gemaakt door Walter De Buck die de liedjes van Waeri opnieuw populair heeft gemaakt, al dient opgemerkt dat Antwerpenaar Wannes van de Velde enkele jaren eerder reeds enkele nummers van Waeri had opgenomen.

Referentie
Dree Peremans, Naar de bronnen van de Folk’, uitg. EPO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.