De officiële taal van het internationale wielrennen is (voorlopig nog) het Frans. Dat gaat terug op het allervroegste begin, toen op 8 december 1867 wellicht de allereerste wielerwedstrijd werd betwist: honderd fietsers reden toen de 14 kilometer van de Champs Elysées naar het kasteel van Versailles. Uiteraard bestaan daar geen beelden van, maar bovenstaande foto van enkele jaren later geeft toch een goed idee hoe zo’n wedstrijd er toen moet hebben uitgezien…

Twee jaar later op 7 november 1869 was er de eerste wegrit van stad naar stad, Paris-Rouen (135km). De winnaar was de Brit James Moore en twaalf uur na hem (hij had zelf “slechts” tien uur en veertig minuten nodig voor de afstand van 135km) kwam de enige vrouw binnen. Alhoewel ze als pseudoniem “Miss America” had opgegeven, was ze in werkelijkheid de echtgenote van een Britse fietsenmaker.
In 1893 werd de eerste cementen wielerpiste aangelegd. Dat was ook alweer in Parijs, het centrum van de wielersport (ook nu nog). In 1896 werd de eerste renner gesponsord. Dat gebeurde door Peugeot en de uitverkorene was Paul Bourrillon, wereldkampioen sprint vóór de Engelsman C.F.Barden en Emile Jacquelin. Het merkwaardige van deze Bourrillon was dat hij daarnaast ook nog… operazanger was!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.