De Engelse zanger Graham Nash (die al een halve eeuw in de Verenigde Staten woont) viert vandaag zijn 75ste verjaardag.

Hij werd voor het eerst bekend bij de Engelse sixtiesgroep The Hollies. Meestal denkt men dat hun naam duidelijk naar Buddy Holly verwijst, maar Raymond Thielens wijst erop dat bassist Eric Haydock en zanger Allan Clarke in interviews met BBC-radio hebben aangegeven dat zij hun band hadden genoemd naar de hulst (Engels: holly), die als kerstversiering werd gebruikt in de kleedkamer van de club The Oasis, waar de band in december 1962 hun eerste optreden gaf. Dat belet niet dat ze wel degelijk fans waren van Buddy Holly, maar toch is volgens Graham Nash de voornaamste invloed afkomstig van The Everly Brothers. Reeds in de kleuterklas (ze waren amper vijf jaar) ontmoette hij immers Alan Clarke en samen hebben ze heel hun jeugd ernaar gestreefd die close harmony-sound van The Everly’s te evenaren. Later zou hij dat ook toepassen op zijn werk met David Crosby en Stephen Stills (minder in de periode dat ook Neil Young deel uitmaakte van de groep). Nash was in Amerika blijven plakken, na een tournee van The Hollies. Hij vond dat hij bij de groep zijn ei niet meer kwijt kon (o.a. na het afwijzen van Marrakesh Express). In Los Angeles liep hij dan een aantal gelijk gestemden tegen het lijf, die niet enkel leuke popdeuntjes wilden brengen, maar ook teksten waar al eens werd over nagedacht. Zijn grote voorbeeld was de Canadese Joni Mitchell, met wie hij ook een langdurige verhouding begon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.