Het is vandaag twintig jaar geleden dat de Australische schrijfster Pamela Lyndon Travers is overleden. Zij is vooral bekend van één boek, namelijk “Mary Poppins” uit 1934, wat ze nadien nog in talloze “spin-offs” heeft uitgespit.

Travers werd geboren als Helen Lyndon Goff. Als tiener begon ze al met het schrijven van gedichten, en publiceerde ze stukken in The Bulletin en Triad. Als actrice reisde ze door Australië en Nieuw-Zeeland als lid van een Shakespeare-acteergezelschap. In 1924 vertrok ze naar Engeland, waar ze ging schrijven onder het pseudoniem P.L. Travers (de voornaam van haar vader). Later nam ze deze initialen en de erbij horende volledige naam aan als haar echte naam. Ze gebruikte naar eigen zeggen de werken van J.M. Barrie, bekend van Peter Pan, als basis voor haar eigen verhalen.
In 1925 ontmoette Travers in Ierland de dichter George William Russell, die enkele van haar gedichten publiceerde. Via hem leerde Travers William Butler Yeats en andere Ierse dichters kennen. Zij wekten haar interesse in de wereld van de mythologie.
In 1934 publiceerde Travers haar eerste Mary Poppins-boek, wat haar eerste grote succes werd. In de jaren erop volgden zeven vervolgen, en een collectie andere verhalen. In 1936 ontmoette ze de mysticus George Gurdjieff, die ook een grote invloed op haar en haar werken had.
Reeds in 1938 werd Travers benaderd door Walt Disney, die haar Mary Poppins-verhalen graag wilde verfilmen. Ze wees zijn aanzoek lange tijd af, maar stemde in 1961 uiteindelijk toe. Ze probeerde grip te houden op de filmproductie, maar dit mislukte. Ze was zelf ook niet tevreden met het uiteindelijke resultaat, en weigerde haar medewerking te geven aan eventuele andere verfilmingen van haar werken. Over Travers’ samenwerking met Walt Disney verscheen in 2013 de film Saving Mr. Banks van John Lee Hancock. Emma Thompson vertolkt hierin op schitterende wijze P.L.Travers, die kampte met een onverwerkt jeugdtrauma met name over haar verafgode vader, die eigenlijk een alcoholieker was. Vandaar trouwens de titel, want Travers Goff (rol van Colin Farrell) stond model voor mr.Banks, de man die op zoek gaat naar een nanny voor zijn kinderen. Daarom hebben de originele boeken ook een donker kantje (Mary Poppins was eigenlijk de zus van haar moeder, die orde op zaken kwam stellen in de verloederde huishouding). En bijgevolg was ze er als de dood voor dat Walt Disney – minder overtuigende rol van Tom Hanks – van haar boek een onnozele tekenfilm zou maken. Het kostte Disney bloed, zweet en tranen om de nukkige schrijfster toch over de streep te trekken. Toch was ze zoals gezegd niet tevreden over de verfilming met Julie Andrews in de hoofdrol omdat ze die te simplistisch vond.
Travers bleef haar hele leven ongetrouwd. Op haar 40ste adopteerde ze een zoon genaamd Camillus. Ze stierf op 96-jarige leeftijd in Londen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.