Fons Mariën gaf vier sterren aan Knife: Meditations After an Attempted Murder van Salman Rushdie.

Ik heb de Nederlandse versie (‘Mes’) gelezen.
De ondertitel maakt het duidelijker: gedachten na een poging tot moord. De befaamde auteur Salman Rushdie is op 12 augustus 2022 het slachtoffer van een poging hem te vermoorden met een mes. Dat gebeurde tijdens een lezing in het Chautauqua-instituut in de staat New York. Salman Rushdie is nog maar net het spreekgestoelte beklommen of een man in het publiek stormt op hem af en brengt hem talrijke messteken toe, alvorens hij door omstaanders overmeesterd wordt. Wat in 2022 gebeurt is het verre gevolg van de fatwa die ayatollah Komeini in 1988 over Rushdie uitsprak na de publicatie van de Duivelsverzen. Elke moslim wordt hierbij de toestemming gegeven de auteur te vermoorden. Jarenlang leeft Rushdie ondergedoken met strikte bewaking in Groot-Brittannië. Begin deze eeuw verhuist hij naar New York en begint hij meer in het openbaar op te treden.
Zoveel jaren later is er dan toch een moslim die de fatwa wil uitvoeren. Het lukt bijna. Rushdie wordt overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn toestand is ernstig en er wordt gevreesd voor zijn leven. Hij overleeft de aanval weliswaar, maar verliest een oog en heeft talrijke verwondingen, onder andere een in zijn linkerarm die hem belet ermee normaal te functioneren. In dit boek verhaalt Rushdie het maandenlange en pijnlijke herstel en de revalidatie.
Belangrijk, zeker vanuit emotioneel oogpunt, is de steun die hij ontvangt van Eliza, zijn nieuwe vriendin, en enkele van zijn familieleden, waaronder zijn zonen en zijn zus.
De aanval, het herstel en de revalidatie maken het grootste deel van dit boek uit. In een hoofdstuk probeert hij ook een imaginaire dialoog met de aanvaller (in het boek vermeld als A.) op te zetten. Ook de psychologische gevolgen van de aanslag komen aan bod. Aan het eind (eind 2023) kan Rushdie deze episode voor zichzelf afsluiten. Dit is een belangrijk boek in het licht van de vrijheid van meningsuiting die schrijvers verdedigen tegenover de duistere krachten (vaak van religieuze fanatici) die hen het zwijgen willen opleggen.

Fons Mariën

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.