Het is vandaag al twintig jaar geleden dat de Nederlandse jeugdschrijfster Thea Beckman is overleden. Ze is uiteraard vooral bekend voor haar boek “Kruistocht in spijkerbroek”. Op bovenstaande foto van Rob Mieremet via Wikipedia krijgt Thea samen met Jaap ter Haar hiervoor de Gouden Griffel van 1974.

Theodora Petie werd geboren in Rotterdam trouwde in 1945 met Dirk Hendrik Beckmann (1912-1993), met wie ze twee zonen en een dochter zou krijgen. Bij haar trouwen was ze blij van haar geboortenaam af te zijn, omdat would be lolbroeken vaak opmerkten hoe goed de naam Petie bij haar paste, omdat ze zelf klein van stuk was. Ze gebruikte de schrijversnaam Thea Beckman op verzoek van haar uitgever, die de naam Beckmann te Duits vond overkomen.
Beckman wist al op haar elfde dat ze schrijfster wilde worden. Tijdens het schrijven deed ze de muziek aan, liefst spannende muziek, dan kreeg ze naar eigen zeggen een spannend verhaal. Veel van de boeken van Beckman hebben een historische achtergrond. Ze verzamelde zo veel mogelijk gegevens en ging samen met haar man op reis. Na het overlijden van haar man bleef ze reizen, hoewel met minder plezier.
Beckman is sociale psychologie gaan studeren aan Universiteit Utrecht toen haar kinderen het huis uit gingen. Ze studeerde naar eigen zeggen vooral om haar frustraties op te ruimen. Ze vond het als kind al heerlijk om naar school te gaan. Maar door de economische crisis van de jaren dertig kwam haar vader zonder werk en daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze was blij dat ze alsnog gestudeerd had. Ze koos voor sociale psychologie omdat het vooral veel theorie betreft. Dit was qua tijd goed te combineren met schrijven. In 1981 studeerde ze af met een scriptie over de invloed van boeken op kinderen. Er kwamen geen significante resultaten uit.
In haar tweede trilogie uit 1985-89 (bestaande uit “Kinderen van Moeder Aarde”, “Het helse paradijs” en “Het Gulden Vlies van Thule”), een toekomstromancyclus, zes eeuwen na de Derde Wereldoorlog, heeft Beckman een vrouwenmaatschappij op touw gezet en werd daardoor ten onrechte een feministe genoemd. Ze geloofde immers niet dat een vrouwenmaatschappij beter zou uitpakken. Mensen deugden volgens haar gewoon niet. “Mensen zijn hebzuchtig, agressief en onverdraagzaam.” Een ideologie had Beckman dan ook niet. Ze was niet godsdienstig en noch het socialisme/communisme, noch het kapitalisme/liberalisme trokken haar aan.
Beckmans bekendste boek is “Kruistocht in spijkerbroek” uit 1973 waarvoor zij in 1974 de Gouden Griffel kreeg en een Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Dit boek gaat over de kinderkruistocht van 1212. In 2003 werd de 80ste verjaardag van Beckman uitgebreid gevierd in Utrecht. Haar uitgever Lemniscaat presenteerde toen ook haar laatste boek, Gekaapt. Ook werd aangekondigd dat haar boek “Kruistocht in Spijkerbroek” verfilmd zou gaan worden. Het scenario voor deze film is nog uitgebreid met Thea Beckman besproken, maar het eindresultaat heeft zij niet meer gezien. Ze stierf op 80-jarige leeftijd in haar woning in Bunnik en werd gecremeerd in Crematorium Daelwijck. In 2005/2006 is het verfilmd door Ben Sombogaart onder de titel “Crusade in Jeans”. De verfilming begon juist één jaar nadat ze was overleden. In 2008 werd het boek door het Nationaal Jeugd Musical Theater ook bewerkt tot een musical.

Ronny De Schepper (op basis van Wikipedia)


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.