Gisteren was het exact zestig jaar geleden dat The Rolling Stones “It’s all over now” uitbrachten en vandaag is het tien jaar geleden dat de componist van het nummer (samen met zijn schoonzus Shirley), Bobby Womack, overleden.

Bobby Womack begon inderdaad zijn actieve carrière als zanger in de band The Valentinos, die hij samen met zijn broers Friendly, Jr. (born 1941), Curtis (born 1943), Harry (1945-1974) and Cecil (1947-2013) vormde als begeleidingsband voor Sam Cooke. Omgekeerd stond Sam Cooke in voor de productie van de single “It’s all over now”, maar eveneens voor de deal die met de opkomende Engelse band The Rolling Stones werd gesloten. Aangezien op dat moment alles wat Engels was werd aanbeden in de Verenigde Staten, belandde de single van The Valentinos zelf helemaal op de achtergrond. Womack was daarover natuurlijk niet te spreken, maar de royalties die overvloedig binnen kwamen dankzij de versie van de Stones maakten veel goed. “He cried all his way to the bank,” zou Liberace zeggen…

In december 1964 kwam de carrière van de Valentinos in gevaar toen Cooke plotseling werd neergeschoten en gedood terwijl hij in een motel in Los Angeles was. Terwijl ze worstelden met het plotselinge verlies van Cooke, hield de groep zich gedeisd. Niet lang nadat Cooke werd begraven, in maart van het volgende jaar, trouwde Bobby, die net 21 was geworden, met Cooke’s weduwe, de 29-jarige Barbara Campbell. Womack zou later beweren dat hij Barbara aanvankelijk had willen troosten nadat ze haar man had verloren, uit angst dat ze “iets geks zou doen” vanwege de aandacht die aan Sam Cooke’s dood werd besteed. Womack, zijn familie en vrienden zegden later dat Barbara verliefd werd op Bobby en hem ervan overtuigde met haar te trouwen. Womack droeg op verzoek van Barbara zelfs een van Sam’s pakken op de bruiloft.
Het huwelijk maakte veel trouwe fans van Cooke boos vanwege het feit dat er op dat moment nog onderzoek werd gedaan naar de dood van Cooke. Als reactie op de negatieve aandacht koos Bobby ervoor om de Valentinos te verlaten en een solocarrière te beginnen in 1965, waarbij hij eerst opnames maakte voor Him Records en later voor de dochteronderneming van Chess Records, Checker. Maar vanwege het Cooke-schandaal weigerden radio-deejays zijn platen af ​​te spelen en op het podium werd hij vaak ‘het kind dat met de vrouw van Sam Cooke trouwde’ genoemd. Womack besloot voorlopig sessiewerk te doen als ritmegitarist, te beginnen in 1966. Nadat hij gitaar had bijgedragen aan opnames van Aretha Franklin, gaf hij een aantal van zijn composities aan Wilson Pickett, die later de Womack-single ‘I’m in Love”, naar de top 40 van de pop- en soulhitlijsten zou zingen. Verschillende van Womacks andere nummers, waaronder “I’m a Midnight Mover”, zouden ook door Pickett worden opgenomen. Na dit succes tekende Bobby bij Minit Records en bracht het album Fly Me to the Moon uit , met daarop de eerste hit van de zanger, een cover van “California Dreaming” van The Mamas & The Papas. Dit nummer is prominent te horen in de film Fish Tank van Andrea Arnold, waarin het hoofdpersonage, Mia (rol van Katie Jarvis), het voor haar dansauditie gebruikt.
Deze periode van succes zou echter helaas van korte duur zijn. Op 9 maart 1974 werd Harry Womack door zijn vriendin doodgeschoten tijdens een gevecht terwijl hij in Bobby’s huis in Los Angeles woonde. De solocarrière van Bobby Womack had het opnieuw moeilijk na de dood van zijn broer. In 1982 kreeg de solocarrière van Bobby Womack echter een boost met de release van “If You Think You’re Lonely Now”, waarbij zijn overlevende broers hem steunden. Het jaar daarop begon Cecil Womack, nu getrouwd met Linda Cooke, de dochter van Sam Cooke en dus de voormalige stiefdochter van Bobby, zelf succes te vinden met Linda als het duo Womack & Womack. Het duo had later een enorm succesvolle internationale hit met “Teardrops”.
Bobby Womack van zijn kant sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Hij mocht dan wel een drugsverslaving overwonnen hebben, hij hield er wel diabetes, darmkanker en Alzheimer aan over. Ondanks zijn fragiele gezondheid trad de man nog altijd op. Einde juli stond een optreden van hem gepland in het Rivierenhof in Deurne. Een jaar voor zijn dood gaf hij nog een naar het schijnt voortreffelijk optreden op Gent Jazz. Womack was een nieuw album aan het opnemen onder de optimistische (of was het eerder: cynische?) titel ‘The Best is Yet to Come’, waaraan Stevie Wonder, Rod Stewart en Snoop Dogg bijdragen zouden leveren. Het is nog altijd afwachten of er daarvan überhaupt al wat was ingeblikt. Op Spotify b.v. zijn er tal van albums met die titel terug te vinden, maar geen enkele op naam van Bobby Womack…

Ronny De Schepper

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.