Dertig jaar geleden besteedde ik in Het Laatste Nieuws zowaar aandacht aan ondeugende polyfonisten…

Vorige week plaatsten we het boek van prof.Ignace Bossuyt over de Vlaamse Polyfonisten in de kijker. Dit boek kwam tot stand gekomen binnen een project van het Davidsfonds dat met tien cd’s deze muziek opnieuw in de belangstelling brengt. Samen met het boek komen nu ook drie nieuwe cd’s uit. Nicolaas Gombert en Philippus de Monte worden elk gezien in relatie tot de hoven waar ze werkzaam waren (resp. Keizer Karel en de Habsburgers), terwijl op de derde cd drie componisten worden samengebracht, die een beetje in de schaduw zijn blijven staan, met name Isaac, Obrecht en De la Rue. Zonder afbreuk te willen doen aan de bekende namen, wil deze reeks immers vooral de vergeten generatie belichten, al was het maar omdat het pas op de humuslaag van de doorsnee-componisten is dat een genie kan bloeien.
Volgens dirigent Erik Van Nevel is de Monte zo’n genie, al is ook hij bij het grote publiek minder gekend dan Desprez of Lassus. Hij werd gedoodverfd als een religieus componist, terwijl hij nochtans schitterende madrigalen schreef.
Van de cd met werk van Isaac, Obrecht en de la Rue onthouden we vooral de instrumentale muziek wegens de merkwaardige bezetting. Nochtans heeft Erik Van Nevel hier de grootste authenticiteit nagestreefd door zich te baseren op de instrumenten afgebeeld op schilderijen uit die tijd.
De cd gewijd aan Nicolaas Gombert is eigenlijk ook een drieluik, want naast Gombert komen enkel nog Thomas Crequillon en Clemens non Papa aan bod. Hier blijkt eens te meer dat polyfonisten ook ondeugend uit de hoek kunnen komen. Dit soort liederen is een kolfje naar de hand van het Currende Consort. Voor de religieuze muziek deed Van Nevel een beroep op de Capella Sancti Michaelis en het vermaarde Concerto Palatino.
Elke cd kost 795 fr., maar wie inschrijft op de volledige reeks krijgt er gratis het prachtige werk van prof. Bossuyt bij.

Referentie
Ronny DE SCHEPPER, Ondeugende Polyfonisten, Het Laatste Nieuws 30 april 1994

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.