Het Laatste Nieuws werd op 7 juni 1888 in Brussel als Vlaams-liberaal dagblad opgericht door de vrijzinnige liberaal Julius Hoste (1848-1933). De krant was aanvankelijk een spreekbuis van het radicaal antiklerikalisme.

De zoon van Hoste, Julius Hoste jr. (1884-1954), zette zijn werk voort en slaagde erin een ruimer publiek te bereiken door een gematigdere stijl, meer regionaal nieuws en een verruimde sportkatern.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verscheen het blad onder Duitse censuur terwijl Hoste noodgedwongen in Engeland verbleef. Na het overlijden van Julius Hoste jr. in 1954 werd het bedrijf tot een vennootschap omgevormd (“Uitgeverij J. Hoste nv”). Aan het hoofd kwamen Frans Vinck, de schoonzoon van Hoste jr. en Albert Maertens.
Op 3 mei 1955 zag een stichting het leven die ervoor moest zorgen dat bij een eventuele verkoop de Vlaams-liberale en humanistische filosofie van de krant bewaard zou blijven. De eerste voorzitter van de stichting was professor Hans Van Werveke. In november 1957 werd De Nieuwe Gazet overgenomen, het Antwerpse dagblad bleef nog tot 1963 naast Het Laatste Nieuws bestaan. Dat jaar volgde de volledige fusie en kwam er een hechte redactionele samenwerking tussen beide kranten, wel bleef De Nieuwe Gazet het Antwerpse streeknieuws verstrekken. Ikzelf werd in 1992 aangeworven als losse medewerker bij de regionale (Gentse) editie van Het Laatste Nieuws. In totaal zou ik een tiental jaren voor de krant werken, toegegeven, niet met hetzelfde enthousiasme als de tien jaar dat ik voor De Rode Vaan heb gewerkt, maar ik heb er wel een paar vrienden aan overgehouden en, wat velen misschien zal verwonderen, ik heb er beter leren schrijven. Meer met het oog op de lezer in plaats van indruk te willen maken op diegene waarover je schrijft…
De uitgeverij breidde in die tijd haar activiteiten uit en Maertens en Vinck zochten investeerders. De keuze viel op de Antwerpse bankiersfamilie Van Thillo. In 1993 werd Het Laatste Nieuws opgenomen in hun mediabedrijf De Persgroep.
Het Laatste Nieuws groeide sinds 1995 van een uiterst sensatiegerichte krant (van liberale strekking) uit tot een sensatiegerichte, populair-populistische krant met bijzondere aandacht voor ‘de mensen in en achter het nieuws’. De krant schrijft over zowel streekgebonden, nationaal als beperkt internationaal nieuws. Het Laatste Nieuws verschijnt dagelijks met eenentwintig verschillende regionale edities, elk met hetzelfde katern met nationaal en beperkt internationaal nieuws, maar elk ook met een eigen aantal pagina’s met nieuws uit de verschillende Vlaamse regio’s. De krant heeft ook een uitgebreid sportkatern. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.