Yvonne Schiffelers is een Nederlandse mezzo die op 29-jarige leeftijd 5de werd in de Elisabethwedstrijd 1988 (foto Elisabethwedstrijd).

Ik hoorde ze daar “Va, laisse couler mes larmes” uit “Werther” (Massenet) zingen en “O mio Fernando” uit “La Favorita” (Donizetti), maar was er blijkbaar niet erg van onder de indruk. In de finale werd ze aan de piano begeleid door Paule Vandendriessche voor “Mignon” (Wolf), “Von ewiger Liebe” (Brahms) en “Les escargots vont à l’enterrement” (Henriëtte Bosmans). Ondanks kritiek op de begeleidster (die echter aan haar derde optreden was en misschien een beetje vermoeid begon te worden?), vond ik het liedgenre haar beter liggen, ook al was ze op het moment van de wedstrijd aan het werk in de opera van Mannheim.
Mijn confrater van “Het Volk” denkt er dan ook net het tegenovergestelde van, maar in de finale gingen “Ah scostati” (uit “Cosi”) en “Povero amico” (uit “L’amico Fritz”) toch weer een beetje de mist in, althans toch volgens Gerard Mortier, die door een alerte Schiffelers echter de mond werd gesnoerd: in haar stemgenre had ze niet veel keuze en het reglement verplichtte haar ertoe. Dat gold natuurlijk ook voor de oratoria in de halve finale (“Bereite dich, Zion” van Bach en de “horror-scene” uit “Jephta” van Händel) en natuurlijk het plichtwerk van Van Rossum.
Van 1987 tot 1994 was zij vast ensemblelid van het National Theater Mannheim. Daar heeft zij haar repertoire kunnen uitbreiden tot meer dan 50 rollen voor haar stemvak zoals Dorabella, Octavian, Componist, Charlotte en Orfeo. Deze partijen vertolkte ze ook regelmatig als gast bij belangrijke Duitse operahuizen waaronder die in Frankfurt, Berlijn, Hamburg, Keulen en Hannover. Tot op heden is zij vaste gastsoliste aan het National Theater Mannheim.
Voor de seizoenen 2004-2006 werd zij gecontracteerd door de Opéra Royal de Wallonie in Luik , het National Theater Mannheim en de Nederlandse Opera in Amsterdam. In 2007 vertolkte zij bij Opera Zuid de rollen van La Principessa en Zita in Il Trittico van Puccini. Yvonne Schiffelers is sinds 1996 als docent solozang en opera verbonden aan het conservatorium Maastricht.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.