De Britse zanger, componist en tekstschrijver Leo Sayer viert vandaag zijn 75ste verjaardag.

Gerard Hugh Sayer werd geboren in Shoreham-by-Sea in het zuiden van Engeland (Sussex). Zijn naam Leo ontleent hij aan zijn krullenkapsel dat associaties met leeuwen opwekt.
Eind jaren 60 was Sayer lid van de Terraplane Blues Band uit Londen. In 1971 formeerde hij de band Patches met drummer Dave Courtney. Courtney had ook gespeeld met de bekende popster Adam Faith. Deze begon begin jaren zeventig een management voor artiesten. Sayer was een van de eerste artiesten die hij een contract aanbood, nadat in 1973 Roger Daltrey, zanger bij The Who, een solohit had met Sayers compositie Giving it all away.
Datzelfde jaar bereikte Sayers tweede single The show must go on in november de nummer 2-positie in de Engelse hitlijst. Three Dog Night coverde het lied en scoorde begin 1974 elders op de wereld er een hit mee, toen Sayer alweer met One man band in de Britse hitlijsten stond.
Daarna kwam in 1974 Long tall glasses. Andere grote hits waren You make me feel like dancing, When I need you, More than I can say en Orchard Road.
Vanaf 1984 werd het stil rond Sayer. In 2006 maakte dj en producer Meck uit Los Angeles een remix van Sayers plaat Thunder in my heart (1977). Meck was geïntrigeerd geraakt door het verhaal bij deze plaat. Sayer had het lied geschreven nadat hij met zijn vriend Tom Snow in Los Angeles in hun limousine over Sunset Boulevard reed en naar alle mooie dames keek die daar op straat rondliepen. Sayer was erg enthousiast over de nieuwe versie van Meck. Meck gaf er de naam Thunder In My Heart Again aan. Het nummer kwam op nummer 1 terecht in de hitlijst van Engeland. Sayer woont vanaf 2005 in Australië en is sinds 2009 Australisch staatsburger.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.