Tenniskampioene Monica Seles wordt, dertig jaar geleden, tijdens een kwartfinalepartij tegen Magdalena Maleeva op een tennistoernooi in Hamburg, met een mes in de schouder gestoken door Günther Parche (1954-2022). Deze 38-jarige voormalige Oost-Duitser was een fan van Steffi Graf die niet kon verkroppen dat Seles nummer 1 van de wereld zou blijven. (foto Eurosport)

Parche wurde in der Gerichtsverhandlung eine „hochabnorme Persönlichkeitsstruktur“ und verminderte Steuerungsfähigkeit bescheinigt. Wegen dieser Umstände wurde er nach sechsmonatiger Untersuchungshaft wegen gefährlicher Körperverletzung zu zwei Jahren Freiheitsstrafe auf Bewährung verurteilt.

Viele Menschen, unter ihnen auch Seles, empfanden die Strafe als unbefriedigend gering. Seles versuchte vergeblich, in einer Berufungsverhandlung eine höhere Strafe zu erreichen und kündigte auch nach ihrer Rückkehr in den Profisport an, nicht mehr in Deutschland Tennis spielen zu wollen.

Parche lebte zuletzt nach mehreren Schlaganfällen in einem Pflegeheim im thüringischen Nordhausen. Dort starb er im August 2022 im Alter von 68 Jahren. (Wikipedia)

De rentree van Seles werd telkens uitgesteld, maar in de lente van 1995 werd geleidelijk duidelijk dat zij toch echt zou terugkeren. Ze speelde een demonstratiepartij tegen Martina Navrátilová in Atlantic City (VS) in de zomer van dat jaar. Die won ze en zo keerde Seles terug in het tenniscircuit op 15 augustus 1995 als co-nummer 1 van de wereld (samen met Steffi Graf). Haar eerste professionele toernooi, het Canadian Open, na haar rentree won ze meteen en zij stootte in haar volgende toernooi, het US Open 1995, door tot de finale waar ze nipt verloor van Steffi Graf.

Ze won nog één grandslamtoernooi na haar rentree, het Australian Open van 1996. Verder bereikte ze nog de finales van het US Open 1996 en Roland Garros 1998. Vooral het behalen van de finale op Roland Garros 1998 dwong veel respect af. Kort voor het toernooi overleed haar vader en ze was daardoor duidelijk aangeslagen. Desondanks behaalde ze op bijna imponerende wijze de finale. Zelfs in de halve finale versloeg ze met relatief gemak de toenmalige nummer 1 van de wereld Martina Hingis in twee sets, terwijl zij het jaar ervoor – eveneens in de halve finale – nog nipt van de Zwitserse verloor. In de finale was Arantxa Sánchez Vicario echter net een maatje te groot. Op de Olympische spelen van 2000 in Sydney won zij de bronzen medaille in het enkelspel.

Na Roland Garros 2003 kwam Seles een tijdje niet meer in actie door een hardnekkige voetblessure. In februari 2005 speelde ze nog twee demonstratiepartijen tegen Navrátilová, die ze beide verloor. Op 14 februari 2008 kondigde ze aan dat ze haar tenniscarrière beëindigde. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.