Bob Jungels (foto’s Erik Westerlinck) won vijf jaar geleden Luik-Bastenaken-Luik vóór de Canadees Michael Woods en de Fransman Romain Bardet. Het zal de grootste overwinning worden uit zijn carrière.

Bob Jungels (Rollingen, 22 september 1992) won in 2010 de wereldtitel tijdrijden bij de junioren. Twee jaar later won hij Parijs-Roubaix voor beloften. Ook werd Jungels al meerdere malen kampioen van Luxemburg, zowel op de weg als in het tijdrijden.
In 2014 reed Jungels voor het eerst een grote ronde, de Ronde van Spanje, die hij echter niet voltooide. Het seizoen daarop werd hij 27ste in de Ronde van Frankrijk. In 2016 startte Jungels voor het eerst in de Ronde van Italië. In de tiende etappe veroverde hij de eerste plaats in het algemeen klassement en werd daarmee, 57 jaar na Charly Gaul, pas de tweede Luxemburger die de roze trui droeg. Jungels verloor de trui na drie dagen, maar won uiteindelijk wel de witte trui van het jongerenklassement.
Een jaar later, in de Ronde van Italië van 2017, bemachtigde Jungels opnieuw de roze trui. Dit gebeurde in de vierde etappe met aankomst op de Etna. Dit keer behield hij de leiderstrui vijf dagen. Later in de ronde schreef Jungels de vijftiende etappe op zijn naam; gehuld in de witte trui won hij in de straten van Bergamo een sprint tussen de klassementsrenners. Hij werd in deze Giro voor het tweede jaar op rij winnaar van het jongerenklassement.
In 2018 heeft Jungels de proloog in de Ronde van Slovakije (2.1) gewonnen. De Luxemburger haalde het in Poprad na 1,9 km voor zijn ploegmaat Yves Lampaert en de Fransman Christophe Laporte (Cofidis), die allen finishten in dezelfde tijd, namelijk 2:02, goed voor een gemiddelde van 56,066 km/uur. Het was voor Quick-Step Floors de 62ste UCI-overwinning van het seizoen. Dat was een record voor het team, zo liet de formatie weten (en het zou hier niet bij blijven!). Met Julian Alaphilippe, op 1 seconde, en Fabio Jakobsen en Niki Terpstra, op 2 seconden, eindigden nog drie andere Quick-Step-Steppers in de top 10. Het was voor Jungels zijn vierde zege van het seizoen. Eerder won hij Luik-Bastenaken-Luik en zette hij zowel het nationaal kampioenschap tijdrijden en de rit op de weg op zijn naam.
Eind september is hij met zijn ploeg Quick Step wereldkampioen ploegentijdrit geworden in Innsbruck. De Luxemburgse wielrenner leidde het team tijdens de enige beklimming op het parcours en mag dus gerust één van de sterkhouders worden genoemd.
In 2019 vroeg hij aan Patrick Lefevere of hij ook de Vlaamse klassiekers mocht rijden. En kijk, al meteen bij zijn tweede wedstrijd was het prijs: hij won Kuurne-Brussel-Kuurne na een indrukwekkende solo. Daarna is hij naar jaarlijkse traditie opnieuw Luxemburgs kampioen geworden, zowel in het tijdrijden als op de weg. In de tijdrit versloeg hij Tom Wirtgen (Wallonie Bruxelles) en Ivan Centrone (Differdange-GeBa), die beiden op meer dan een minuut eindigden. In de wegrit was de Luxemburgse armoede nog duidelijker: daar waren Kevin Geniets en Pit Leyder tweede en derde. (Wikipedia)
Jungels Bub

In 2020 kroonde hij zich opnieuw tot nationaal tijdritkampioen van Luxemburg. Jungels reed de 21 kilometer in en rond Mamer 45 seconden sneller dan runner-up Alex Kirsch (Trek-Segafredo). De derde plek was voor Kevin Geniets (Groupama-FDJ), die 52 seconden trager was dan Jungels. De Luxemburger, die volgend seizoen het Belgische team Deceuninck – Quick Step verlaat voor AG2R, verovert de nationale tijdrijderstitel al voor de zevende keer sinds zijn eerste in 2012. 

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.