Het is vandaag al 85 jaar geleden dat de West-Vlaamse wielrenner Lucien Storme (1916-1945) de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix won (foto).Het was zijn grootste succes, want voor de rest heeft hij vooral een heel tragisch leven gehad dat op Wikipedia uitvoerig uit de doeken wordt gedaan en waarvan ik hier een korte samenvatting geef.

Lucien Storme werd geboren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de jaren van de wederopbouw hielden de ouders van Lucien naast de boerderijactiviteiten ook een café, waar ’s avonds door de bezoekers naar de heruitzendingen op de radio van de wielerwedstrijden geluisterd.
Lucien Storme startte zijn wielercarrière in 1935 als junior en ontgoochelde niet. Hij won wedstrijden te Armentiers en Roubaix en werd lid van de Rijselse club Les Halles Sportives Lilloises.
Vanaf 2 juni 1936 reed hij als onafhankelijke en op 9 juni startte hij reeds in de Ronde van België, waarin hij meteen reeds een rit won. Daarna werd zijn loopbaan een jaar onderbroken voor zijn legerdienst, maar in 1938 kon Lucien door toedoen van de plaatselijke correspondent van de krant Sportwereld starten in de ploeg André Leducq van de formatie Mercier.
Op Paasdag 17 april 1938 werd Parijs-Roubaix verreden en Lucien Storme won met circa 10 meter voorsprong op een andere tragische figuur Lode Hardiquest.
In 1939 werd Lucien zesde in Parijs-Nice en won hij het Clubkampioenschap van Menen Sportief. In Parijs-Roubaix leed hij bandbreuk zodat zijn kans op een ereplaats verkeken was. In Parijs-Brussel werd hij 3de.
Lucien Storme werd geselecteerd voor de Ronde van Frankrijk van 1939 door zijn prestaties in het voorjaar. De verwachtingen waren hoog gespannen en hij kon deze ook invullen. Lucien won het eerste deel van de 6de etappe Nantes-La Rochelle. Drie dagen later moest Lucien echter opgeven in de zware bergrit Pau-Toulouse die verreden werd in uiterst slechte weersomstandigheden.
Op 7 december 1939 huwde Lucien met Marguerite Salembier, dochter van een schaapherder uit Nieuwkerke. Het jonge gezin vestigde zich te Nieuwkerke. Op 10 mei 1940 brak de oorlog uit en was er geen sprake meer van koersen in het buitenland. De oorlogsomstandigheden maakten dat er met het koersen nog weinig te verdienen viel.
Ondertussen was het gezin uitgebreid door de geboorte van zoon Jacques. Op zoek naar een vervangingsinkomen waagde Lucien zich aan het smokkelen. In december 1942 liep het echter mis: te Armentiers werd hij aangehouden en kwam hij terecht in de gevangenis. Bij het verlaten van het gerechtsgebouw te Rijsel probeerde hij geboeid te ontsnappen en bracht daarbij een Duitse officier een slag toe. Hierdoor belandde hij een poos in de gevangenis van Sint-Gillis bij Brussel. Op 6 maart 1943 bracht de politie hem naar een werkkamp in Siegburg. Hier zat Lucien zijn straf uit in erbarmelijke omstandigheden.
In het voorjaar van 1945 rukten de geallieerden Duitsland binnen en op 10 april wordt het werkkamp te Siegburg bevrijd door de Amerikanen. In de verwarring die er toen heerste voerde Lucien een verkeerde beweging uit. Hij werd getroffen door een kogel in de hals. Twee uur later overleed Lucien Storme op 29-jarige leeftijd.

Ronny De Schepper

12721892301851

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.