De Engelse modeontwerpster Mary Quant die de jaren zestig opvrolijkte met de minirok, hotpants en kleurrijke panty’s, is gisteren op 93-jarige leeftijd overleden. Quant werd een symbool van de Swinging Sixties met haar frisse, kleurrijke maar ook eenvoudige en betaalbare stijl. (VRTNWS)

Zij wordt over het algemeen dus als de “uitvindster” van de minirok beschouwd, al zijn er nog wel kandidaten. Het grote probleem is dat er geen exacte datum kan op worden geplakt. Quant ontwierp al jurken vanaf het eind van de jaren vijftig en naar haar eigen zeggen riepen haar klanten steeds: “Korter! Korter!” De reden had overigens niets met erotiek of zo te maken, maar wel omdat ze achter een bus wilden kunnen rennen en lange rokken waren daarbij uiteraard een beletsel. Op een bepaald moment wipte de zoom van het kleedje dan toch over de knie en van dan af kon men van “mini” spreken in navolging van de fameuze Mini Coopers.

In de documentaire “My generation” vertelt Michael Caine dat zijn moeder er haar beklag over deed dat ze nog nooit een minirok had gezien. Daarom nam hij haar mee naar Carnaby Street. Haar commentaar: “If it isn’t for sale, you shouldn’t put it in the shopwindow.”
Quant wordt ook genoemd als ontwerpster van de panties, die (helaas!) noodgedwongen de veel erotischer kousen opgehouden door jarretelles zouden vervangen, omdat die door de minijurk wel eens zichtbaar werden en dat was op straat natuurlijk ondenkbaar. Toch wordt ook die uitvinding betwist, met name door de Spaanse couturier Cristóbal Balenciaga die reeds in 1962 de panty zou hebben uitgevonden. Indien hij daarvoor dezelfde redenering gebruikte, dan kunnen we toch min of meer een datum plaatsen op het jaar waarin de lengte van de rok korter was dan de afstand tot de knie. Alleszins, in 1966 moet de minirok al gemeengoed geweest zijn, want dan krijgt Quant een OBE (Order of the British Empire) wegens haar verdiensten voor de Engelse export (foto).
Op het einde van de jaren zestig vond Mary Quant ook nog de hot pants uit en dit is nu eens een uitvinding die haar niet betwist wordt.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.