Vandaag is het precies 65 jaar geleden dat de eerste kleurenfilm in 3D werd vertoond. Het betrof de griezelfilm “The house of wax” met Vincent Price en als je goed naar de affiche kijkt, dan weet je waarom je dat onnozele brilletje vooral nodig had…

De film is een remake van Warners Mystery of the Wax Museum (1933), maar dan zonder de in die film aanwezige vrolijke noot. De regie was in handen van André de Toth.

De film was een van de eerste die gebruikmaakten van stereoscopie. Stereoscopie was een van de nieuwe ontwikkelingen (samen met Cinemascope en Cinerama) die in de jaren vijftig door filmstudio’s werd ingezet om de concurrentie met de televisie aan te kunnen gaan. 

Waarom House of Wax als eerste 3D-film bekend staat is onduidelijk, want eigenlijk was het Warner Bros’ antwoord op de 3D-hit Bwana Devil, die al in november 1952 in première was gegaan. WB zocht voor het maken van de film contact met hetzelfde bedrijf dat ook aan Bwana Devil had meegewerkt, Natural Vision. De film is een remake van The Mystery of the Wax Museum, welke op zijn beurt gebaseerd is op Charles Beldens toneelstuk The Wax Works. Ironisch genoeg was regisseur Andre de Toth blind aan één oog, waardoor hij zelf geen 3D-effecten kon zien. Dat was op het moment dat ik dit schreef ook bij mij het geval, maar gelukkig was dat nog niet zo in de vroege jaren zeventig toen ik in het beruchte Gentse Leopolleke een seksremake van de film heb gezien. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.