Het is vandaag 175 jaar geleden dat de Italiaanse operacomponist Gaetano Donizetti in Bergamo is gestorven na maandenlang te zijn opgenomen in een inrichting in Parijs, dement en verlamd door de gevolgen van syfilis. “Een triest einde van een componist die bij zijn collega’s bekend stond als een warme en sympathieke persoonlijkheid,” aldus CP op het Muziekweb. (Portrait of Gaetano Donizetti by Francesco Coghetti, 1837)

Gaetano Donizetti werd in 1797 geboren in een donkere kelder in Bergamo. Het gezin met zes kinderen was arm, maar Donizetti had het geluk gratis muziekonderwijs te kunnen volgen op de school van operacomponist Simone Mayr. Mayr erkende Donizetti’s talent, gaf hem compositielessen en zorgde ervoor dat hij zijn studie in Bologna kon vervolgen. Ook hielp hij hem aan zijn eerste operaopdracht. Donizetti werkte keihard en componeerde jarenlang zo’n vier opera’s per jaar. Een groot deel van zijn carrière werkte hij in Napels, wat wel als verklaring gegeven wordt waarom hij in artistiek opzicht relatief conventioneel bleef. Het operapubliek in Napels had een conservatieve smaak en de censuur was er uitzonderlijk streng: geen grof geweld of ‘onfatsoenlijke’ romantische relaties op het podium. Als Donizetti echter uitgedaagd werd door een uitzonderlijk libretto, kon hij wel degelijk conventies doorbreken. Hij had het talent om razendsnel te kunnen componeren en schreef in totaal zo’n tachtig opera’s in zowel het serieuze als het komische genre. L’Elisir d’Amore en Don Pasquale zijn nog steeds populair dankzij de vrolijke en levenslustige muziek, de opzwepende ritmiek en tedere melodieën. Van zijn serieuze opera’s is Lucia di Lammermoor met de beroemde waanzinaria favoriet. (CP op het Muziekweb)

Een gedachte over “Gaetano Donizetti (1797-1848)

  1. In Istanbul – op enkele meters van het vermaarde Hotel Pera Palas – is er Hotel Palazzo Donizetti, genoemd naar de Italiaanse componist Giuseppe Donizetti (1788-1856)
    die door sultan Mahmut II (regeerde 1808-1839) was uitgenodigd, in deze wijk woonde en zelfs pasja werd. Gaetano was de oudere broer van Giuseppe.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.