Wat behoort tot de interessesfeer van de Vlaming, van allicht zowat de meeste op dit ondermaanse rondlopend individu? De liefde. Of in ieder geval het vinden van een partner om alles mee te bedrijven dat naar rozengeur en maneschijn en nog iets meer verwijst. Zodoende schotelt men ons op de televisie programma’s voor die daar op inspelen.

Al jarenlang zijn jonge boeren op zoek naar een partner om bed, boomgaard en aardappelveld te delen. Soms schuiven we aan in een tijdelijk ingericht restaurant waar individuen van allerlei leeftijden en kunne een blind date plannen om op het eind te beslissen of ze nog iets zullen gaan drinken of elkaar een schop onder de irritante derrière geven. Variaties op het thema dienen zich aan, in overvloed. Het meest bizarre is wel Honeymoon Island waar twee eenzamen die elkaar slechts vluchtig ontmoetten tijdens een speeddate, niet weten wie hun door de programmamakers geselecteerde partner is, in bruidsjurk en gelikt kostuum in de echt verbonden worden op een paradijselijk onbewoond eiland. Waar ze wekenlang in alle eenzaamheid (onder het oog van de tv-crew) zich van vuur, voedsel en zelfbeheersing moeten voorzien, elkaar als echtpaar beminnen… Gelukkig is het huwelijk, hoe officieel ook, in het betreffende land niet geldig in België zodat ze op vaderlandse bodem desgewenst niet hoeven te scheiden! Waar bekommert de modale Piet en Miet zich verder om na de liefde? Eten natuurlijk. Zodat de kookprogramma’s met een aanzienlijk deel van de kijktijd aan de haal gaan en zelfs een lekkere njamnjam-zender inpalmen. 

Liggen we misschien nog van iets wakker? Uiteraard, geld! In die drang dient dan ook voorzien te worden. Meestal via een quiz of spelletje. En het zijn zelden grote bedragen. Het kapitaal van ‘1 jaar gratis’ is al de moeite, er wordt dan ook wekenlang gestreden. Maar duikt daar nu niet plots een som op met vele nullen, 100.000€ zou een gezin in de huishoudportemonnee kunnen stoppen. Dankzij VTM. Wat ze daarvoor moeten doen? Het concept is simpel. Drie experten verstoppen de begeerde biljetten in de woning van de gelukkigen en dezen mogen dertig minuten aan de slag om zoveel mogelijk van deze papiertjes terug te vinden. Dit alles onder het goedlachs oog en dito commentaar van Jens Dendoncker. De kijker ziet de onverlaten enthousiast aan de slag wanneer ze meubels losschroeven, een toilet vervangen, een valse muur plaatsen, een bedrieglijke spiegel monteren, honderd ballons opblazen, in plafonds tekeergaan, allerlei kleine en grote prullaria molesteren. De werfleider van ‘Huis gemaakt’ Johny Kaczmarowski, politie-inspecteur Anke Van Os die na talrijke huiszoekingen enige ervaring heeft (en die we ook herkennen uit ‘De Mol’ – nog een molletje dat een tv-carrière ambieert?) en Henk Rijckaert, stand-upcomedian (zal voor de lollige verstopplaatsen moeten zorgen wellicht!). 

De familie Spooren uit Dessel was de eerste gelukkige die mocht trachten zoveel mogelijk centjes bij elkaar te grabbelen. Een modaal gezin met drie pubers. Vader is onderwijzer en gezondheidscoach, mama onthaalmoeder.  Driemaal tien minuten gingen ze aan de slag. Om hun huis, muren, plafond, vloeren, meubels, kussens, prullaria – van living via keuken en badkamer, van toilet tot slaapkamers in de vernieling te helpen. Met een bezetenheid… De graaicultuur in beeld gebracht. Er worden nog enkele spanningselementen toegevoegd, ze kunnen twee verstopte beeldjes vinden; die leveren extra mogelijkheden op: drie keuzes met o.m. de hulp van… Julie Van den Steen – aan bv’s geen gebrek bij VTM al is het maar om gedurende tien minuten mee op zoek te gaan naar enkele duizendjes. Maar opgelet: wanneer het eindsignaal klinkt moeten alle gezinsleden binnen tien seconden het huis verlaten hebben of het bedrag, verzameld in een doorzichtige pot die te pronk staat op de oprit en waar iedereen de telkens gevonden biljetten triomfantelijk ging deponeren, wordt onverbiddelijk gehalveerd. Een heuse fotofinish dient verduiveld als bewijs. Gelukkig is deze familie goed ter been en halen ze de limiet, kassa… 28.300€ is de buit. Er is dus nog heel veel geld dat ze gemist hebben, ze kunnen zich voor het hoofd slaan bij het zien van soms voor de hand liggende plaatsen die ze negeerden.

Is brood en spelen? Ja, zoals veel amusementsprogramma’s. Maar hier word je als kijker toch geconfronteerd met een uiterste. Hoe ver gaat men voor de lieve centjes? Het is een beschamend spektakel te zien hoe mensen wat ze met jarenlang werken en sparen opbouwden gretig in de vernieling helpen. Af en toe doemden voor mijn oog beelden op van woningen verwoest in oorlogen, door natuurrampen. Zag ik mensen die alles verloren door een overstroming, een aardbeving, een orkaan… Het is misschien wat overgevoelig, niet te vergelijken – maar dit concept tart alle normen en waarden. En ja, dan mag er als troost een ganse bende familie en vrienden opgetrommeld zijn door de organisators om te helpen het puin te ruimen… ik denk dat ook deze mensen met open mond en verbijstering naar de ruïne keken en niet iedereen de euforie over de enkele duizendjes deelde. Enfin, dat hoop ik dan toch maar…

Wie toch de aanvechting heeft dit ding te bekijken: VTM, zaterdag 20u25.                      

Johan de Belie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.