Veertig jaar geleden schreef Jan Raas voor een tweede keer (na 1979) de Ronde van Vlaanderen op zijn naam.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik mij van de overwinning van Jan Raas weinig of niets herinner (ook niet van die van 1979 eigenlijk). Tussendoor was hij in 1980 en 1981 ook twee keer derde geëindigd. Alleen in 1982 (de editie van René Martens) vind ik hem slechts terug op de dertiende plaats. Nochtans had hij dat jaar Dwars door Vlaanderen gewonnen en zou hij een week later Parijs-Roubaix winnen.
Wie zich die Ronde van 1983 wél nog goed herinnert is de anonieme journalist, schrijver, gepassioneerd fietser en retrofiel uit Nederland, nu woonachtig in de Sloveense hoofdstad Ljubljana, die de blog Via Nostalgia verzorgt. Hierop schrijft hij:
“Jan Raas, de kopman van de Raleighploeg, is topfavoriet in de Ronde van 1983. Op de Koppenberg toont hij waarom. Op de gekasseide helling rijdt hij het peloton uit elkaar. Niet veel later is de race na de Taaienberg beslist. Raas zit in de negen man sterke kopgroep met ploeggenoten Johan van der Velde en Ludo Peeters. Erachter controleren vijf andere mannen van de Raleigh-ploeg het sterk uitgedunde peloton, die de achterstand snel ziet oplopen.
Raas wint de Ronde van Vlaanderen. Het stond eigenlijk al vast voor de start gegeven werd en het is nog steeds zeker als de kopgroep de Muur van Geraardsbergen op rijdt met een voorsprong van vijf minuten op het peloton. Wat kunnen vluchtgenoten als Phil Anderson, Gilbert Duclos Lasalle en Marc Sergeant nog doen tegen de Raleigh-overmacht? Niets. Raas gaat winnen. Hij moet het alleen nog doen. Bij het binnengaan van Denderwindeke, rijdt de Zeeuw in het laatste wiel van de groep. Er is nog ruim tien kilometer te gaan. En dan schuift Raas helemaal naar de rechterkant van de weg en demarreert. Hij rijdt alleen naar de finish en wint. Maar dat laatste wisten we al voor de start.
De Ronde van Vlaanderen zou de laatste grote zege zijn in de carrière van Raas. In 1984 rijdt hij voor de nieuwe Kwantum-ploeg waar hij het jaar daarna ploegleider wordt.”

De 67ste editie van de Ronde van Vlaanderen werd verreden op 3 april 1983 over een afstand van 272 km van Sint-Niklaas naar Meerbeke. De gemiddelde uursnelheid van de winnaar was 41,061 km/h. Van de 188 vertrekkers bereikten er 38 de aankomst.
De uitslag:
1. Jan RAAS (Hol) en 6h37’27”
2. Ludo Peeters (Bel) à 1’30”
3. Marc Sergeant (Bel)
4. Luc Colijn (Bel)
5. Guy Nulens (Bel)
6. Paul Haghedooren (Bel)
7. Michel Pollentier
8. Johan Van der Velde (Hol)
9. Phil Anderson (Aus)
10. Jan Bogaert (Bel) à 6’22”
11. Gilbert Duclos-Lassalle (Fra)
12. Adri Van Houwelingen (Hol)
13. Hennie Kuiper (Hol)
14. Tommy Prim (Sue)
15. Johan Lammerts (Hol) à 6’28”
16. Rudy Pevenage (Bel) à 8’25”
17. Etienne De Wilde (Bel)
18. Leo Van Vliet (Hol)
19. Fons De Wolf (Bel)
20. Noël Segers (Bel)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.