Fons Mariën las De Pool van J.M.Coetzee

Nobelprijswinnaar J.M.Coetzee schreef met ‘De Pool’ een minder ambitieus boek. Het handelt over Witold, een Poolse pianist, Chopin-vertolker en vroege zeventiger, die verliefd wordt op de 48-jarige gehuwde en burgerlijke Spaanse vrouw Beatriz. Het zit zo: de Pool werd uitgenodigd door een cultureel gezelschap in Barcelona om er een concert te geven. Na het concert gaat gastvrouw Beatriz samen met een bevriend koppel met hem op restaurant eten. Het blijft bij een beleefde ontmoeting, Beatriz is niet echt onder de indruk van zijn vertolking en van de man zelf. Maar nadien zoekt Witold weer contact met haar en verklaart hij op haar verliefd te zijn geworden. Hij stelt haar zelfs voor met hem op reis te gaan naar Brazilië waar hij een reeks concerten zal geven. Dat weigert ze meteen, zij beantwoordt zijn liefde niet en vindt zelfs zijn Chopin-vertolking niet passioneel genoeg. Witold blijft wel contact met haar zoeken. Wanneer blijkt dat hij tijdens een Chopin-festival in Mallorca zal optreden, nodigt Beatriz hem toch uit in het vakantiehuis dat zij en haar man op Mallorca bezitten. De rest van dit liefdesverhaal laat ik in het midden om geen spoiler te maken…

Dit verhaal gaat over subtiele gevoelens, een liefde die niet echt beantwoord wordt, over nieuwsgierigheid over wat zou kunnen zijn en over spijt over wat had kunnen zijn. Het boekje omvat 152 pagina’s, leest vlot en is onderhoudende lectuur. Uiteindelijk blijft bij mij niet veel over. Het is niet echt noodzakelijk dit gelezen te hebben. Een mindere Coetzee.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.