Alhoewel het geen “ronde” verjaardag is, kan ik het toch niet laten om voor het eerst eens aandacht te besteden aan “St.Patrick’s day”. Op 17 maart 461 zou de Romeins-Britse missionaris en later bisschop Patricius gestorven zijn in Armagh of Saul (bij Downpatrick), waar hij is begraven (tekening: YouTube).

Patricius zou geboren zijn in Romeins Britannia. Er zijn twee boeken van Patricius’ hand, de Belijdenis en de Brief aan de soldaten van Coroticus. Daarin wordt duidelijk dat hij als jongen van 16 door Ierse heidenen als slaaf naar het eiland gebracht werd. Daar werd hij schaapherder en leerde Iers. Door een visioen kon hij vluchten en keerde hij naar zijn ouders terug, maar volgens een andere legende werd hij door heidense Ieren na 6 jaar naar Gallië gebracht.

Hij volgde de priesteropleiding in Auxerre in het toenmalige GalliëPaus Celestinus I (422-432) gaf hem in 431 de opdracht het heidense Ierland te kerstenen. Hij keerde naar het eiland terug om op de meest afgelegen plekken waar nog nooit een prediker gezien was het christendom te brengen. Mogelijk werd hij door zijn vroegere leraar, bisschop Germanus van Auxerre, tot eerste bisschop van Ierland gewijd. Hij had het niet makkelijk, omdat de katholieke Britten hem minachtten vanwege zijn lagere achtergrond en de Ieren hem wantrouwden omdat hij een vreemdeling was. 

In later tijden (7e eeuw) werd vooral in het bisdom Armagh, dat het primaat van Ierland opeiste, zorgvuldig een cultus rond zijn persoon opgebouwd. Patricius groeide uit tot dé Ierse heilige bij uitstek voor zijn werk bij het omschakelen van de Ierse dominante levensbeschouwing van het Keltisch polytheïsme naar het christendom.

Een legende vertelt hoe hij een shamrock, een klaverblad, gebruikte als symbool voor de goddelijke drie-eenheid van het katholieke geloof. Daarom wordt hij voornamelijk afgebeeld met de shamrock in zijn hand, en het klaverblad is ook een embleem voor Ierland (hoewel de harp het officiële symbool is, cfr. de plaatselijke euromunten). Waarom een klavertje vier in dat licht een geluksbrenger zou zijn, is niet bekend. (Wikipedia)

Maar een veel belangrijker legende over hem vertelt hoe hij de slangen uit Ierland verdreef (vandaar dat er geen slangen zijn op het eiland – en zeggen dat ik nooit een voet op Ierse bodem heb gezet, een regelrechte schande!). Scientists say this is all bunkum and that snakes have never been seen on the island of Ireland. How would they have got there? sneert de website van On this day.

De slang is dan ook een metafoor voor de vroege heidense religies van Ierland. Daarom dat sommige paganisten en heksen een stil protest voeren tegen St. Patrick door het dragen van een slang op hun jas of shirt. Ook wordt soms de voordeur versierd met een Lente Slangen Krans, een krans van takken en vers groen versierd met slangen. Maar alhoewel ik ook een overtuigd paganist ben, zal je dat bij mij nooit zien gebeuren!!!

American classics professor Philip Freeman says that since snakes often represent evil in literature, “when Patrick drives the snakes out of Ireland, it is symbolically saying he drove the old, evil, pagan ways out of the country and brought in a new age.” Hoe men dan van het verdrijven van de slangen naar het “whacken” van de slangen (cfr.The Simpsons) is gegaan, daarop heeft ook On this day helaas geen antwoord op.

Celebrations to mark St.Patrick’s day spread long ago across the world from the “Emerald Isle”. New York, for example, is noted for its extravagant parades and marching bands on this day – a tradition said to date back to 1776. Such is the enthusiasm that in recent years up to 300,000 marchers and two million spectators have brought the “Big Apple” to a virtual halt.

Boston, too, is noted for its spectacular parades with floats, marching bands, live music, and dyed green beer! Bostonians got in on the act even before New York, when in 1737 the newly formed Charitable Irish Society organised its first parade to honour St Patrick.

Not to be outdone, Chicago dyed its river green on March 17 in 1962 – the start of a new tradition. There has even been a parade on the streets of Moscow since 1992. (On this day)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.