De Japanse pianiste Shoko Sugitani is precies op dezelfde dag geboren als George Harrison. Dat wil dus zeggen dat ze vandaag tachtig wordt…

Een Wikipedia-pagina heeft ze nog niet, dus moet ik het doen met een artikel van Vivienne Kenrick uit The Japan Times van 9 november 2002. “A dozen years ago, pianist Shoko Sugitani owned nine pianos, which she kept in different places. She is now down to seven, some of them in Duesseldorf and the rest in Tokyo. She has a favorite piano that she takes with her to important concerts,” zo schreef Vivienne destijds en op die manier doet Sugitani mij een beetje denken aan Wibi Soerjadi.

After Sugitani graduated from the National University for Art and Music, she went for graduate study to West Germany. “I promised to return after one year. I extended that time. In fact I have never returned to live only here again. I live in both Duesseldorf and in Tokyo, and on concert tours make the round trip three or four times a year,” she said to Vivienne now nearly twenty years ago. On one early return visit, she met a young man who went back with her to Germany, where they married. A student of Buddhist philosophy, her husband in Germany mastered the language as she had done, studied Western philosophies and established himself as a lecturer at Duesseldorf University. 

Ik ken haar vooral, uitsluitend eigenlijk, van een uitvoering van het beroemde vioolconcerto van Beethoven, maar dan omgezet naar piano uiteraard. Ik heb de CD gekocht in het Kruidvat. Sugitani wordt erop bijgestaan door de Berliner Symphoniker onder de leiding van Gerard Oskamp. De pianobewerking van het Vioolconcert in D groot is van Beethoven zélf in 1807, niet lang na de vioolversie. Het was Muzio Clementi, componist, pianist en destijds uitgever in Londen, die Beethoven verzocht of hij zelf zijn concerto wilde bewerken voor piano. Wie een technische uitleg wil over wat de aanpassing precies inhoudt, kan terecht op de website van het muziektijdschrift “Preludium“.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.