Vandaag is het al dertig jaar geleden dat de Amerikaans-Franse zanger en acteur Eddie Constantine is overleden.

Eddie Constantine

Eddie Constantine werd op 29 oktober 1917 geboren in Los Angeles als Edward Constantinewski. Aangezien zijn ouders operazangers waren, kreeg hij ook een klassieke opleiding, maar verder dan wat kooroptredens op radio en in MGM-musicals heeft dit hem nooit gebracht. Daarom week hij uit naar Parijs, waar hij dankzij Edith Piaf aan de slag kon in variété en cabarets.
Omwille van zijn succes werd hij nadien gevraagd als filmacteur, vooral in actiefilms zoals de Lemmy Caution-reeks, naar de FBI-held van Peter Cheyney (in 1961 b.v. “Lemmy pour les dames” van Bernard Borderie met verder nog Françoise Brion en Claudine Coster), of als detective Nick Carter. Toch maakte hij ook enkele “ernstige” films, zoals “Alphaville” (Jean-Luc Godard), “Warnung vor einer heiligen Nutte” en “Die Dritte Generation” (beide van Rainer Werner Fassbinder), “Malatesta” (Peter Lilienthal) en als laatste “Europa” van Lars von Trier in 1991. In 1977 oogstte hij ook literair succes met “Le propriétaire”, een roman over de jet set. Hij is op 25/2/93 overleden in Wiesbaden, waar hij net de tentoonstelling “Ein Haus für Lemmy Caution” had geopend, een retrospectieve van zijn films.

 Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.