Het is vandaag al 45 jaar geleden dat Raymond van het Groenewoud een dubbelinterview samen met Rocco Granata afschoot dat ik van hem wilde afnemen voor De Rode Vaan. Maar ik moet toegeven, ik had alle begrip voor de redenen die hij in zijn brief opgaf…

57 nooit meer drinken

Het was allemaal begonnen met een lezersbrief van ene N.M. uit Beveren, die daarmee reageerde op mijn artikelEen redevoering van Hitler of Göring als cadeau” in De Rode Vaan. Daarin schreef deze leraar moraal dat je zo’n platen wel kunt kopen als “didactisch materiaal”. Maar terloops merkte hij ook op: “R.van het Groenewoud scheer ik met zijn liedje Italianen over dezelfde kam als dat stelletje vreemdelingenhaters dat allerlei leugens over gastarbeiders rondstrooit (VMO).”
Ik nam me dus voor om zowel Rocco Granata als Raymond hierop te laten reageren, maar van Raymond kreeg ik op 21 februari 1978 daarover de volgende brief:
“Beste Ronny,
De tekst van Italianen is terug te vinden op de LP Nooit meer drinken.
(Op die brieven heb ik niks te zeggen.) Il y a des limites.
Wat Rocco Granata betreft: Zomersproetjes is één van m’n lievelingsnummers.
Groetjes,
Raymond
(v.h.Groenewoud)”

Ik herinner me nog dat ik Rocco Granata telefonisch reeds gecontacteerd had, maar aangezien het slechts een voorbereidend gesprek was, heb ik hiervan geen nota’s genomen. Ik meen me wel te herinneren dat Rocco toch ook niet helemaal opgezet was met wat Raymond over zijn landgenoten vertelde. Onnodig eraan toe te voegen dat ik Raymond’s stelling onderschrijf dat het allemaal maar om te lachen was. Ondertussen, na de fameuze “Vlaanderen boven”-versie “met de moslim als jood” uit 2016 denk ik daar wel anders over. Want als het over Italianen gaat, is het allemaal maar om te lachen, maar als je de tekst door Marokkanen zou vervangen (wat zonder problemen zou gaan), wat dan?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.