Fons Mariën las Amerikaanse pastorale van Philip Roth…
Dit ouder boek van de Amerikaanse schrijver Philip Roth, die in 2018 overleed, is zeer de moeite waard. Het boek handelt over het gezin van Seymour Levov, bijgenaamd de Zweed. In zijn jeugd was hij een plaatselijke sportheld, die nadien huwde met de beeldschone Dawn Dwyer, die Miss New Jersey was geweest. Zij verhuisden naar Old Rimrock op het platteland en kregen een dochter, Meredith of gewoon Merry. Levov is de eigenaar van een fabriek in Newark waar dameshandschoenen worden gemaakt. Het gezin is burgerlijk en zit er warmpjes in.
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in 1967-1968 en vijf jaar later, in 1973. In 1968 is Merry, die tot dan toe een modelkind was in een typisch Amerikaans welgesteld gezin, uitgegroeid tot een zestienjarige, bijna onuitstaanbare puber die overhoop ligt met haar ouders. Merry is geradicaliseerd omwille van de Amerikaanse rol in de Vietnamoorlog die dan volop woedt. Zij heeft radicale en communistische ideeën en vrienden, die niet de goedkeuring van haar ouders kunnen wegdragen, ook al zegt vader Levov zelf niet achter de oorlog te staan.
Merry verdwijnt plots net na een bomaanslag op een plaatselijk postkantoor dat gevestigd is in de lokale bazaar. Bij de aanslag komt ook een burger om het leven. De plotse verdwijning van Merry, gecombineerd met haar radicale anti-oorlogsgedachtegoed, maakt haar tot verdachte nummer 1 in de ogen van de FBI. Uiteraard wordt het gezin Levov flink dooreengeschud door dit gebeuren. Korte tijd later wordt Seymour Levov gecontacteerd door de studente Rita Cohen, die geld van hem wil in ruil van informatie over Merry’s “whereabouts”.
Hoe het verhaal verder verloopt ga ik hier niet uit de doeken doen uit vrees voor een “spoiler”. In elk geval wordt hier een belangrijk tijdsgewricht in de Amerikaanse geschiedenis opgeworpen. We lezen over de zware rassenrellen in 1967, die ook Newark en dus de handschoenenfabriek treffen. Verder lezen we over de zaak Angela Davis, het Watergateschandaal van president Richard Nixon, de veranderde zeden (met een gesprek over de pornofilm “Deep Throat”). De generatiekloof tussen ouders en kinderen staat centraal. Het boek vertelt de lezer ook over waar gebeurde zaken, zoals de (bom-)aanslagen van de Weathermen, een groep radicalen die naar geweld greep om zich te verzetten tegen de oorlog van de gevestigde krachten.
In 1998 won Philip Roth de Pulitzer Prize voor American Pastoral. Zijn boek is nog steeds zeer leesbaar en brengt een verscheurd tijdperk weer tot leven.
Fons Mariën
In 2016 werd het boek verfilmd door Ewan McGregor, die ook de hoofdrol voor zijn rekening nam.