Op 19 februari 1878 verwerft de Amerikaanse uitvinder Thomas Edison (1847-1931) een octrooi op een apparaat dat opgenomen muziek weergeeft: de fonograaf. Het wordt de voorloper van de grammofoon en de platenspeler. Het apparaat produceert geluid van een rol via een naald en een grote trechter. Later zou uitvinder Emile Berliner (1851-1929) de fonograafrol van Edison vervangen door een platte plaat met groeven in spiraalvorm. (Doorbraak.be)

In december 1977 en januari 1978 werkte Temsenaar Jozef De Caluwé (1926-2023) mee aan de tentoonstelling « Honderd jaar fonograaf », die in de Passage 44 in Brussel plaatsvond. Hij was er één der zes exposanten (twee Fransen, één Zwitser, drie Belgen). Op vrijdag 10 maart 1978 werd zijn verzameling nader toegelicht op de BRT-TV in het programma « Dit leuke land ».

Deze buitengewone verzameling «Van muziekdoos tot grammofoon» is een collectie die uniek is in België en kan wedijveren op internationaal vlak. Zij omvat meer dan 150 exemplaren. Naast muziekdozen, fonografen en grammofoons bezit hij ook nog meer dan 1000 cilinders (voorloper van de grammofoonplaat), 90- en 78-toerenplaten, de meest uiteenlopende soorten naalden (ijzeren, houten, saffieren) en enkele zeldzame oude piano’s. Alle toestellen — waaronder uiterst zeldzame exemplaren — zijn in perfecte staat.

In december 1977 en januari 1978 werkte Jozef De Caluwé mee aan de tentoonstelling « Honderd jaar fonograaf », die in de Passage 44 in Brussel plaatsvond. Hij was er één der zes exposanten (twee Fransen, één Zwitser, drie Belgen). Op vrijdag 10 maart 1978 werd zijn verzameling nader toegelicht op de BRT-TV in het programma « Dit leuke land ».
In november 1977 besliste de gemeenteraad van Sint-Niklaas dat de collectie « Van muziekdoos tot grammofoon » de opvolger zou worden van de Edgard Heirmanklok. Vanaf 1978 zal de verzameling te kijk staan in de Wase hoofdstad. Jozef De Caluwé begon pas in de jaren zeventig met het verzamelen van fonografen. Hij wordt in zijn hobby bijgestaan door zijn zoon Patrick (zie bovenstaande foto).

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.