Door toevallige omstandigheden had ik de première van « Uitverkocht », het nieuwste stuk van Kindertheater Stekelbees, gemist en zo bij de confraters kunnen vernemen dat dit stuk erg zou tegenvallen. Bij de pauze kon dit nog enige verwondering wekken, maar na een toch wel heel erg zwak tweede deel (er gebeurt zo goed als niks) is een dergelijke totaalindruk al begrijpelijker (foto Micheline Veys).

Inderdaad, deze productie die de « geschiedenis » van het geld wil schetsen begint op een heel hoog niveau (de prehistorie en de Egyptenaren) om dan via reeds fel verzwakkende Romeinse, middeleeuwse en Napoleontische « avonturen » in de twintigste eeuw te belanden, waarin er zoals gezegd helemaal niks meer te beleven valt. De kwaliteit van het stuk ligt dan ook vooral in het visuele (er wordt handig omgesprongen met zetstukken, nl. een reusachtige blokkendoos) en in een aantal gags die duidelijk naar een volwassen publiek mikken. Zolang deze « knipoogjes » de productie niet schaden, mag dat best van ons maar in dit geval lijken de kinderen ons toch te veel moeilijkheden te hebben om te kunnen volgen. De liedjesteksten waren zelfs helemaal niet te verstaan, al kan dit ook aan de akoestiek van de concertzaal van de Gentse Vooruit hebben gelegen. Toch heeft Stekelbees zich in de loop der jaren bij de kinderen blijkbaar zo’n stevige reputatie opgebouwd dat het allemaal geen belang meer heeft, de zaal is toch altijd « uitverkocht ». Maar schuilt precies hierin geen gevaar ?

Referentie
Ronny De Schepper in De Rode Vaan nr.7 van 1983

Een gedachte over “Veertig jaar geleden: “Uitverkocht” (Stekelbees)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.