Vijftig jaar geleden moet er blijkbaar een festival hebben plaatsgehad in jeugdclub Broebelke in Temse, want nadat gisteren Mike & Zaki ten dans hadden gespeeld (zie affiche tussen de benen van Dirk Van Esbroeck), was er deze namiddag een debat over vrouwenemancipatie en ’s avonds was er een optreden van Rum (foto’s Erik Westerlinck).

Dat optreden was heel speciaal. Marc Boel van de Socio-Culturele Werkgroep, die op dat moment geneeskunde studeerde in Leuven, was daar bevriend met één van de leden (ik dacht Paul Rans, de man in het midden). Hij had tussen pot en pint een contract afgesloten van 4.500 fr. voor het trio. Dat was op zich al een vriendenprijs, maar het strafste was nog dat Rum tussen het afsluiten van dat “contract” met Marc (ongetwijfeld louter mondeling) en het optreden zelf reeds zeer beroemd was geworden, zelfs in het buitenland. Toch hield de groep woord en gaf het beste van zichzelf.
Ook het voorprogramma werd door Marc Boel meegebracht uit Leuven. Dat waren nog drie andere studenten, maar die speelden wel elk apart en niet samen. Bij die drie was ook André De Rop, mijn “mentor” op het Sint-Jozef-Klein-Seminarie. Enige tijd geleden vroeg ik aan André om zichzelf en zijn vrienden voor te stellen:
09 erik van haegenberg“Eerst is er Erik Van Haegenbergh uit Rupelmonde. Hij woont nog altijd in Rupelmonde. Ik heb nog regelmatig contact met hem.
Hij is licentiaat scheikunde en was jarenlang leraar wetenschappen aan de Broedersschool te St.-Niklaas. Heeft daarna nog een tiental jaar les gegeven aan de Europese school in Brussel. Middelbaar onderwijs heeft hij ook bij de Broeders gevolgd.
Hij was indertijd een goed vertolker van songs van Leonard Cohen.”
56 de derde in het voorprogramma van Rum

“De derde man is Johan Smet uit Beveren. Hij heeft psychologie gestudeerd en is in Leuven blijven wonen.
Hij heeft ook op het college gezeten in hetzelfde jaar als ik, maar dan wel in de Grieks-Latijnse.
Hij zong in het Nederlands en schreef zijn eigen liedjes (“kleinkunst”-genre).”
90 andré de rop in broebelke

“Ik was meer de man van het brute werk (Bob Dylan en de Beatles).
Ik heb trouwens zopas mijn ‘zangcarrière’ weer opgenomen: ik ben gedurende drie dagen Driekoningen gaan zingen in mijn dorp Mariekerke (voor een goed doel).”

André De Rop

P.S. Ik ben er zeker van dat ik van iedereen foto’s heb, die avond door Erik Westerlinck genomen. Die van Erik Van Haegenbergh vind ik voorlopig echter niet terug, daarom heb ik hem vervangen door een foto die ikzelf van hem heb genomen in de jongerengroep De Veldstraat een jaar later. Rechts van hem vang je overigens nog een glimp op van André De Rop. (RDS)

2 gedachtes over “Vijftig jaar geleden: Rum in ’t Broebelke

  1. Ronny,
    4500 Fr voor RUM in een jeugdclub in die tijd was de gangbare prijs. Ik kon via Leon Lamal de grootste namen uit de Britse folkwereld programmeren (en ik bedoel dan Bert Jansch, Martin Carthy, Nick Jones, Anne Briggs, Dick Gaughan en zo) voor zo’n prijs omdat de levensstandaard in Engeland zoveel lager was dan bij ons. Misschien herinnert ge u het debat in tLiedboek met Nico Mertens (manager van’Vermandere) en Herman De Wit (van ’t Kliekske) en ikzelf omdat ik wel een groep als Boys of the Lough (die dan nog uit Schotland moesten komen) kon betalen, maar Vermandere, ’t kliekske of Wannes Van de Velde niet.

    Like

  2. Ronny,

    Te veel eer voor mij, als je me jouw “mentor” noemt op ’t college. Er waren wel onze gesprekken op de speelplaats, maar die gingen niet over levensbelangrijke onderwerpen, maar meer over popmuziek (alleszins boeiend in die tijd), voetbal en wielrennen…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.