In de winter van 1993 werkte ik ’s zondags op de sportredactie van De Morgen. Aangezien deze krant niet geïnteresseerd was in sport, bestond mijn taak erin om teksten die aangeleverd werden door Het Laatste Nieuws (op dat moment was er nog geen formele band tussen beide kranten, maar blijkbaar hing dus toen al in de lucht dat ze samen tot dezelfde persgroep zouden gaan behoren) in te korten. Hier en daar kon ik het niet laten om ook persoonlijke bedenkingen erin te stoppen. Na al die jaren weet ik natuurlijk niet meer wat op rekening van de journalist van Het Laatste Nieuws komt en wat op die van mij. Ik publiceer ze dus gemakshalve maar onder mijn naam, met mijn excuses aan mijn confrater van HLN.

Sedert haar nederlaag van vorig jaar op de 60m horden mijdt recordhoudster Sylvia Dethier zoveel mogelijk Caroline Delplancke, de 25-jarige bedrijfspsychologe.
Terecht, zo bleek dit weekend in Flanders Expo in Gent, want Dethier werd pas derde, achter de Britse Jackie Aygiepong en Delplancke.
Caroline bleef bovendien met haar 6″25 bovendien 5/100ste seconde beneden de limiettijd voor het WK in Toronto… Hete tranen voor Dethier, die op het podium toch een vluchtige gelukwens voor de winnares overhad.
“Sedert ik op de VUB in een onderzoekscel voor sportpsychologie werk, voel ik me helemaal ontspannen,” aldus Delplancke na haar race. “Ik heb alle faciliteiten om te trainen en na mijn sportieve carrière kan ik zo in de job doorgroeien. Ik vind het alleen zonde dat Anderlecht voor mijn transfer naar TCB 150.000fr durft vragen, zodat de zaak nog op bondsniveau ‘in behandeling’ is.”
Delplancke was niet de enige om deze open Belgische kampioenschappen, met van buitenlandse zijde vooral een pak Britten, niveau te geven. Alain Cuypers b.v. dook nog eens tweemaal onder de selectietijd voor Toronto en Christophe Impens herhaalde zijn selectienorm op de 1500m, iets wat Marc Corstjens helaas niet lukte.
En wat te zeggen van het Belgisch record op de 200m voor de 19-jarige Kathleen Van Hove? Zij was immers 1/100ste seconde sneller dan Ingrid Verbruggen nu reeds drie jaar geleden.
Ook in het hoogspringen meldde er zich een jong talent. Carl Van Roeyen, de 21-jarige VAL-kampioen uit Zwijndrecht haalde voor het eerst 2m17.
En zelfs Godfried DeJonkheere moest plooien voor het jonge geweld. Op de 5km snelwandelen moest hij de bijna 20 jaar jongere Benjamin Leroy laten voorgaan.
Nog een verrassing van formaat, deze keer op de 60m: Patrick Stevens werd gevloerd door Thomas Samy, een 22-jarige Brusselse student boekhouding, die al de beste seizoenprestatie op zijn naam had staan. “Ik verlies natuurlijk niet graag, maar mijn belangrijkste indoorrace van het jaar is de 200m van woensdag op de Coke Light Indoor,” gaf Stevens als commentaar.

Referentie
Ronny De Schepper, Van Hove snoept B.R. af van Verbruggen, De Morgen, 8 februari 1993

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.