Het is vandaag zeventig jaar geleden dat “Peter Pan”, de veertiende animatiefilm van Walt Disney, in première is gegaan.
De film is gebaseerd op het toneelstuk Peter Pan; or, the Boy Who Wouldn’t Grow Up (1904) van de Schotse auteur en dramaturg J.M.Barrie. Disney had al langer plannen om het toneelstuk van James Barrie te verfilmen. Sinds 1935 probeerde hij de filmrechten te kopen. Dat lukte uiteindelijk vier jaar later. Al begin jaren veertig begonnen de Disneystudio’s met het schrijven van een scenario en het uitwerken van de personages. De Tweede Wereldoorlog legde het project echter lange tijd stil, maar na de oorlog werd het project weer opgepakt.
Disney bracht een aantal veranderingen aan in het verhaal, zoals de keuze om Haak niet te laten omkomen aan het einde van de film. Wel hield Disney de traditie in stand om de rol van Wendy’s vader en die van Kapitein Haak te laten vertolken door dezelfde acteur. In de Nederlandstalige nasynchronisatie worden de stemmen van de twee personages echter wel door twee verschillende acteurs gedaan.
Diverse scènes in deze film met de indianen – die op een zeer stereotiepe wijze worden voorgesteld – hebben voor veel controverse gezorgd. Met name de tekst van het tijdens het indianenfeest gezongen lied What Made the Red Man Red? wordt tegenwoordig door de poco’s (politiek correcten) als racistisch gezien. [Wikipedia]