Als vierde productie van het seizoen 1977-1978 bracht theater Arena “Toch zonde dat ’t een hoer is”, een Elisabethaanse tragedie (1633) van John Ford. Het was de eerste maal dat dit stuk, in een vertaling van Joël Hanssens, in het Nederlands werd opgevoerd.

“Toch zonde dat ’t een hoer is”, dat als Fords beste stuk wordt beschouwd, speelt zich af in Parma tijdens de Renaissance en handelt over de incestueuze liefde van een broer en zuster. Zo komen ze in strijd met de Kerk en met de zeden van die tijd, waardoor ze hun liefde met de dood moeten bekopen.
De typische Elisabethaanse versnippering in korte taferelen, vooral in het eerste deel, werd in de regie van Jaak Van De Velde niet helemaal opgevangen. In het tweede deel verloopt de afwikkeling, ontdaan van alle nevenintriges, veel sneller waardoor het een stuk boeiender wordt.
De acteurs getuigen allemaal van een enthousiast geloof in hun rol met als zeker te vermelden uitschieter Chris Thys in de rol van Annabella, de zuster. Ook Hans Royaards met zijn jeugdige onstuimigheid in de rol van de broer, wist ons te boeien.
De kostuums die Andrei Ivaneanu voor het stuk ontwierp behoren tot de mooiste die hier in jaren op de planken te zien geweest zijn.
“Toch zonde dat ’t een hoer is” is de meest overtuigende en boeiende voorstelling van een Elisabethaans stuk, die hier in Vlaanderen sedert lange tijd gebracht werd. Dat een theater als Arena dit kan, in deze tijd van toneelmalaise, is een bemoedigend verschijnsel.

A.S. (in De Rode Vaan van 26/1/1978)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.