Het is vandaag al vijftig jaar geleden dat de Amerikaanse acteur van Roemeense afkomst, Edward G.Robinson, is overleden. Een bijdrage van gastschrijver Jean-Paul Van der Elst.

In ‘onze reeks’ over bekende Roemenen deze keer een tekst over Edward G.Robinson, in 1893 in Boekarest geboren als Emanuel Goldenberg. Toen hij tien jaar oud was, verhuisde hij met zijn ouders naar de Lower East Side in New York. In 1913 trad hij voor het eerst op onder zijn artiestennaam Edward G.Robinson. Tien jaar later speelde hij in zijn eerste film ‘The Bright Shawl’. Er zouden er nog zo’n 112 volgen (inclusief televisiefilms). Zijn eerste belangrijke rol was die van de gangster Rico Bandello in de film Little Caesar. Het was de eerste van een hele reeks gangsterpersonages. Maar Edward G(oldenberg) Robinson speelde ook belangrijke rollen in o.m. Key Largo, De 10 geboden en Soylent Green (zijn laatste film). Negen dagen na het beëindigen van die film overleed hij aan kanker in 1973. Hij kreeg postuum een Oscar voor zijn gehele filmcarrière.
Naast filmacteur was Edward G.Robinson een kunstkenner en kunstverzamelaar. In de jaren vijftig werd hij (zoals zoveel acteurs en regisseurs in de VS) beschuldigd van communistische sympathieën. Maar de ‘House Committee on Un-American Activities’ sprak hem vrij (*).

Jean-Paul Van Der Elst

(*) In de film “Trumbo” van Jay Roach uit 2015 wordt de persoon van Robinson dubbelzinnig behandeld. Enerzijds verkoopt hij zowaar een Van Gogh om de verdediging van The Hollywood Ten te financieren, anderzijds praat hij op de hoorzitting zichzelf vrij door te zeggen dat hij door anderen is bedrogen en hij geeft dan ook namen. In de film neemt Dalton Trumbo hem dit (uiteraard) kwalijk, maar in zijn verdediging heeft Robinson toch wel een punt: jij kunt verder werken (zij het met een front), maar ik ben nu eenmaal mezelf en ik kom niet meer aan de bak. (RDS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.