“Van sommige mensen wéét je nu eenmaal dat ze nooit zeventig jaar zullen worden,” verklaarde Keith Richards naar aanleiding van de dood van zijn Stones-collega Brian Jones en wellicht bedoelde hij daarmee ook zichzelf. Ondertussen is hij zelf reeds de zeventig gepasseerd en ook een andere sixties-icoon van wie men het nooit had verwacht, namelijk David Crosby, heeft het uiteindelijk nog lang uitgezongen…

David Crosby werd geboren in Los Angeles als de zoon van cameraman Floyd Delafield Crosby die o.m. verantwoordelijk was voor de mooie film “Tabu: A Story of the South Seas” in 1931 en ervoor bekroond werd met een Academy Award. Hij deed ook de fotografie voor “High noon” van Fred Zinneman. Als tiener vormde David in 1958 met zijn broer een folkduo onder de naam Ethan & David. Een professionele carrière in de muziek begon voor Crosby in 1963, toen hij terugkeerde naar Los Angeles. Daar woonde hij een optreden bij van Jim McGuinn in het folkcafé de Troubadour en de twee raakten bevriend. Met Gene Clark vormden ze in 1963 de band The Jet Set. Platenbaas Jac Holzman van Elektra was ontevreden over de naam Jet Set en doopte de groep om tot The Beefeaters. Op 7 oktober 1964 werd hun liedje “Please Let Me Love You” als eerste single uitgebracht. Aanvankelijk speelde Crosby basgitaar in deze groep, maar hij schakelde over op de gitaar toen Chris Hillman zich in het voorjaar van 1964 samen met drummer Michael Clarke bij hen aansloot.
Ze wijzigden hun naam in augustus 1964 naar The Byrds. Hun tweede single, het in mei 1965 door Columbia Records uitgegeven “Mr. Tambourine Man”, werd zowel in de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk een nummer één-hit. Afgezien van McGuinn hadden de overige bandleden nog nauwelijks ervaring met elektrische instrumenten en zij werden daarom bij de opnamen van “Mr. Tambourine Man” vervangen door de sessiemuzikanten van The Wrecking Crew, onder wie drummer Hal Blaine en bassist Larry Knechtel.
The Byrds waren bekend vanwege het gitaarspel van McGuinn (op zijn 12-snarige gitaar) en de harmonieuze zangpartijen. Het meeste werk van The Byrds bestond uit (Dylan-)covers en door Clark geschreven liedjes. McGuinn had de leiding in de groep, maar in de loop der tijd — vooral na Clarks vertrek in het voorjaar van 1966 — vervulde Crosby een steeds prominentere rol, wat tot spanningen leidde.
Deze spanningen kenden hun culminatiepunt op het Monterey Pop Festival. The Byrds speelden op 17 juni 1967 op dat festival en Crosby maakte van de gelegenheid gebruik om zijn opvattingen over de geloofwaardigheid van het eindrapport van de Commissie-Warren te ventileren en wat propaganda te maken voor LSD-gebruik. De volgende dag trad Crosby met Buffalo Springfield op. Neil Young had deze band tijdelijk verlaten en Stephen Stills vroeg daarom Crosby om hem te vervangen. Dat ging uiteindelijk niet door, maar deze gebeurtenissen leidden toch tot veel ergernis bij McGuinn en de andere Byrds. Tijdens de opnamen van het album “The Notorious Byrd Brothers”, in oktober 1967, werd Crosby door McGuinn en Hillman uit de band gezet.
In november 1967 woonde hij een optreden van Joni Mitchell bij, waarna ze een relatie begonnen. Crosby produceerde haar debuutalbum, “Song to a Seagull”, dat in 1968 in de Sunset Sound-studio’s werd opgenomen. Tegelijkertijd werkte Buffalo Springfield daar aan hun derde en laatste album: “Last time around”. Stephen Stills sprong af en toe eens binnen om op Mitchells album gitaar en basgitaar te spelen.
Crosby en Stills richtten in 1968 Crosby, Stills & Nash (CSN) op met de Britse muzikant Graham Nash (van The Hollies). In de zomer van 1968 namen ze hun gelijknamige debuutalbum op, waarmee ze een Grammy Award wonnen als beste nieuwkomers.
Tijdens de opnamen van hun tweede album, getiteld “Déjà Vu”, sloot Neil Young zich bij hen aan. In augustus 1969 speelden Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY) op het Woodstock-festival. Ook is hij onder andere te horen op “Harvest”, het succesvolste soloalbum van Neil Young uit 1972.
In 1985 zat Crosby negen maanden opgesloten in Texas wegens drugsbezit. Een aantal jaar later moest hij, wellicht door zijn overmatig alcoholgebruik, een levertransplantatie ondergaan. Om Melissa Etheridge en haar lesbische partner aan een kind te helpen heeft David Crosby een aantal keren sperma afgestaan. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.